S: Orealistiskt med 25 öre i skattesänkning

Alliansen i Håbo vill sänka skatten med 25 öre nästa år. – Det är helt orealistiskt, säger Agneta Hägglund (S).

  • Publicerad 01:15, 11 okt 2019

I förra numret av Bålsta/Upplands-BroDirekt kunde vi berätta om det budgetförslag som den styrande alliansen skulle lämna in på måndagen den 7 oktober. I det förslaget ingår bland annat en skattesänkning på 25 öre med start 1 januari 2020.

– Det kommer givetvis att komma andra förslag från Bålstapartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, men jag hoppas att andra partier ser positivt på våra förslag, sa kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M).

Från det största oppositionspartiet låter det dock inte som att minoritetsstyret ska räkna med några röster. Socialdemokraternas Agneta Hägglund hade på måndagsförmiddagen precis fått budgetförslaget skickat till sig, men ännu inte kunnat läsa det.

”Fick inget svar”

– Det var felinlagt och jag kunde inte se deras siffror. Jag bad om en muntlig information och frågade KS-ordföranden om detta, vad ser de för konsekvenser som en följd av skattesänkning, men jag fick inget svar. Det får vi vänta på till kommunstyrelsens sammanträde den 21 oktober, säger hon.

Till den 21 oktober ska de andra partierna presentera sina budgetförslag.

– Det är märkligt att man lägger ett budgetförslag man inte kan förklara eller visa på konsekvenserna av. Om man har för avsikt att vilja få igenom sin budget är det intressant att få den informationen nu så att vi vet hur de har resonerat och hur vi ska ställa oss till det, menar Agneta Hägglund.

Enligt Hägglund går Håbo enligt en prognos mot ett plus på cirka fem miljoner för 2019, vilket är alltför små marginaler för en skattesänkning, menar hon.

– Ja, det är helt orealistiskt att sänka skatten med 25 öre. Jag har respekt för att det är moderat politik, men det måste väl också vara realistisk politik? Du kan inte räkna med att sälja mark för x antal miljoner.

I alliansens budget talar man om effektiviseringar som ska spara pengar. .

– Men det har vi haft även 2019, på två procent och det har gått sådär, trots det kravet, säger Agneta Hägglund.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt