Tantolunden. Så här såg det ut i Tantolunden efter det kraftiga snöfallet nyligen. Anders Göransson (S) vill att saken ska utredas. Foto: Stockholms stad/Andreas Jennische

S på Söder: Utred snöröjningen i parkerna

Södermalms oppositionsråd Anders Göransson (S) ger förvaltningen i uppdrag att utreda hur bra eller dåligt staden har skött sitt ansvarsområde i vinter – parkskötseln.

  • Publicerad 12:05, 12 feb 2019

Trafikkontoret ansvarar för det mesta när det gäller att röja snö och bekämpa halkan, men stadsdelen ansvarar för att detta görs på gator i parkerna. Nu vill Socialdemokraterna att stadsdelsförvaltningen utreder det arbetet i Södermalms parker.

– Den delen som trafikkontoret ansvarar för har diskuterats en hel del och det är ju uppenbart att det inte funkat. Stadsdelsnämnden ansvarar för parkskötseln och då vill vi att vi kollar hur den delen har fungerat, säger Anders Göransson (S), oppositionsråd i Södermalms stadsdelsnämnd.

Gamla har inte kunnat gå ut

Partiet vill också att förvaltningen ska utreda hur stadsdelens verksamheter, framförallt hemtjänsten, har påverkats av den bristande framkomligheten i vinter och hur det i sin tur har påverkat gamla och funktionsnedsatta.

– Vi har 2000 Söderbor som har hemtjänst. Hur har de klarat sig? Har de lyckats komma ut? Det här är en viktigt fråga för oss, hur folk och verksamheter påverkats. Jag har blivit kontaktad av ett antal äldre personer som inte kommit ut. Det är ett jätteproblem. Vi kan ju inte ha en vinter där vissa delar av befolkningen inte kommer ut, säger Anders Göransson (S).

Skrivelsen ska upp i nämnden den 21 februari och Anders Göransson (S) hoppas att Södermalmsborna själva kan komma med synpunkter på hur det har varit i vinter. Han tänker även att stadsdelens utredningen blir ett bra underlag för trafikkontoret.