Förändring. Hanna Svensson tror att uppropet har kraft att ändra sexismen inom politiken. Foto: Jonas Månsson

S-profil i upprop i #metoo-anda

”Många av oss går genom maktens korridorer och ser oss över axeln.” Så skriver över tusen kvinnliga politiker i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier. – Det har blivit normaliserat, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

  • Publicerad 09:40, 30 nov 2017

I svallvågorna av #Me too-rörelsen har upprop kommit från en mängd olika branscher, med vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp.

Vittnesmål från politikervärlden har samlats i uppropet ”I maktens korridorer”, underskriven av över 1 300 kvinnliga politiker. En av dem är Ekerös oppositionsråd Hanna Svensson (S).

– Debatten har kommit igång, vi har äntligen börjat prata om det, säger hon.

Hanna Svensson menar att mycket av den sexism som finns i maktens korridorer har blivit normaliserad. Den är så pass vanlig att få reagerar på den. Hennes egna upplevelser de senaste åren är från Almedalen, där det förekommer mycket alkohol och fest. Hon har själv inte mått dåligt över upplevelserna utan har betraktat dem som vardagligheter, berättar hon.

– Jag tänker på incidenter med folk som tittar ner i urringningen, tar sig rätten att känna lite på kroppen när man passerar, eller inviter som är oanständiga. Det är ganska vanligt förekommande skulle jag säga. Och jag är van. Det är det otäcka. Att det blivit så normaliserat, säger hon.

I lokala politikerkretsar har Hanna Svensson dock inte upplevt några olämpliga saker.

– Jag tycker vi har ett bra klimat här ute. Det är klart att det säkert finns kvinnor som har drabbats här också, men jag själv har inte mött den typen av sexism i det lokala, säger hon.

Sedan uppropet kom har flera politiker fått avgå efter anklagelser om trakasserier. Hanna Svensson tycker att det dröjde innan Socialdemokraterna hittade en strategi för hur vittnesmålen skulle hanteras.

– Vi blev lite tagna på sängen och det gjorde mig förvånad för jag tror inte att det finns en enda kvinna som inte varit med om det här, säger hon.

Här är några av uppropen från andra branscher:

#tystnadtagning - skådespelare.

#visjungerut - opera- och konsertartister.

#larmetgår – personal inom räddningstjänsten.

#medvilkenrätt - jurister.

#närmusikentystnar - musikartister.

#sistaspikenikistan – byggare.

#tystiklassen – elever i grundskola och gymnasie.

#deadline – journalister.

#teknisktfel - tekniker.

#vikokarover – personal i restaurangbranschen.

#ickegodkänt – lärare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter