Parisa Liljestrand menar att man har all rätt att bli arg, medan Jaana Tilles tycker att mötet höll en kränkande ton. Foto: Roffe Andersson/Hege Hellström

S: ”Rättegångsstämning” på mötet om socialens underskott

På det möte där socialtjänstens underskott diskuterades blev det mycket hård stämning, enligt Jaana Tilles (S). Hon är orolig över att de anställda kan skrämmas bort från kommunen.

  • Publicerad 12:01, 31 jan 2018

Den 19 januari 2018 träffades Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, för ett möte. Jaana Tilles (S) trodde att det skulle handla om neddragning av hörsel- och synkonsulenter, men i stället avslöjades det på mötet att socialförvaltningen skulle gå 33 miljoner back i stället för 6 miljoner.

LÄS OCKSÅ: Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

LÄS OCSKÅ: Oppositionen kritisk efter underskottet på 33 miljoner

Med på mötet fanns tjänstemän från socialförvaltningen.

– Man såg på dem att det inte var roligt möte. Speciellt i en sådan här svår situation där man själv är förtvivlad gäller det att alla mötesdeltagare ser till att skapa ett framåtsyftande och konstruktivt mötesklimat så att man inte hamnar i sitsen att vissa känner sig anklagade. Det blev rättegångsstämning, faktiskt, och det är olyckligt, säger Jaana Tilles.

Hon säger att även hon kan ha betett sig på ett felaktigt sätt.

– Jag säger inte att vi var änglar, men mötet blev tokigt.

"Kränkande behandling"

Nu har Socialdemokraterna skrivit ett brev till kommunen där man skriver att tjänstemännen inte har behandlats enligt den värdegrund som är fastslagen i kommunen, och att de behandlats kränkande.

– Vi ville markera att vi inser hur viktigt det är att som ordförande styra mötet åt rätt håll.

Jaana Tilles oroar sig över att mötet kan leda till att tjänstemän säger upp sig.

– Om vi nu varit lyckosamma och rekryterat duktiga medarbetare ska man komma ihåg det i tuffa stunder, vi måste försöka värna om den personal vi har. Konsultkostnaderna var 12 miljoner år 2017, och de kan bli höga i år också om vi inte får behålla vår personal.

"Min roll att reagera"

Men Parisa Liljestrand (M), kommunalråd, är av en helt annan åsikt.

– Jag håller verkligen inte med. När en förvaltning gör ett gigantiskt oförklarligt underskott som inte återspeglats i en enda prognos under ett års tid är det min roll som kommunstyrelsens ordförande att reagera och kräva svar och analys. Det kräver att jag ställer tuffa frågor och utreder hur det kunnat bli så här, säger Parisa Liljestrand.

Hon menar att skattebetalarnas pengar ska användas med stor respekt.

– Och det åligger vårt ansvar att se till att så sker.

I ett svarsbrev till Socialdemokraterna beskriver Parisa Liljestrand hur hon känt när det stora underskottet uppdagats.

– Jag blir arg för att vi som demokratiskt valda i princip har blivit återkommande lurade under året. Som folkvald måste man kunna lita på underlagen från förvaltningen och ha ett ömsesidigt förtroende. Därför har jag och kommundirektören vidtagit alla nödvändiga åtgärder och initierat ett antal processer för att detta inte ska kunna hända igen.

Hot mot demokratin

Vidare står det i brevet att Vallentunaborna bör känna stor oro över två saker.

– För det första att några tjänstemän inom kommunen agerat på ett sätt som bakbundit de folkvaldas möjligheter att styra inom demokratiskt beslutade ramar. För det andra att Socialdemokraterna, som gör anspråk på att styra Vallentuna, väljer att tycka synd om tjänstemän istället för att möta det stora och odemokratiska problemet. Det är helt obegripligt att de väljer att kritisera min upprördhet och tydlighet istället för att bidra till en lösning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03