Socialdemokraternas Claes Elmgren tillsammans med sin inspirationskälla Willy Brandt, den tyska förbundskanslern som skapade historia 1970 när han knäföll vid ett monument över Warszawas judiska ghetto. Brandt har en park uppkallad efter sig i Hammarbyhöjden. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

S: "Så ska vi minska segregationen mellan city och Skarpnäck"

Det som finns i innerstaden ska finnas i ytterstaden. Det tycker Claes Elmgren (S), ledamot i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Han brinner för den sociala hållbarheten, cykling och en ny simhall i Söderort, och inspireras av en tysk kansler. Med två år kvar till valet, kollar vi vad våra lokala politiker vill.

  • Publicerad 11:29, 17 okt 2016

"Det kan låta klyschigt men jag inspireras av Willy Brandts syn på politik, socialdemokraten som var Västtysklands förbundskansler på 70-talet. Han bodde faktiskt i Hammarbyhöjden på 40-talet, när han flytt undan nazisterna. Det är därför han har en staty här och parken är uppkallad efter honom. När Berlinmuren föll 1989 sa han ungefär 'nu växer samman, det som hör samman'. Han sökte försoning och ville ha sammanhållning och för mig symboliserar han ett brobyggande.

På samma sätt ska vi i Skarpnäck fortsätta arbeta med att hålla samman staden och stadsdelen, att se de behov som finns för att bygga en social hållbarhet och minska segregationen. Visst, hållbarhet är också lite av en klyscha. Men det krävs samarbete. Från fotbollsklubben BKBK till scouterna, från Bagarmossen folkets hus till PRO.

Det handlar om att bygga de sociala förutsättningarna och tillföra resurser. Som att vi sett till så att parklekarna och biblioteken i stadsdelen även är öppna på sommaren. Det är konkreta insatser som minskar skillnaden mellan ytter- och innerstad. Och offentliga rum, som den här parken till exempel, är sådant som vi ska satsa på när vi börjar bygga de nya bostäderna som måste till i det här området."

3 viktiga frågor

1. Arbetsmarknadsinsatser som jobbtorg och arbetsförmedlingar. Det har aldrig varit så få som får försörjningsstöd i stadsdelen. Det ska vi hålla i.

2. Simhall. Vi är den enda stadsdelen utan simhall. Det är en jätteviktig fråga för oss sossar.

3. Ökat utrymme för cyklar. Det är viktigt att få in cykeltänket tidigt när man planerar nya bostäder och förtätning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen glatt överraskad av mystisk man

Nyheter Fattade misstankar när han strök runt polisbilen: "Vafan gör han" Mannen strök runt den tomma polisbilen. Konstaplarna anade oråd och tog sig genast mot bilen – där de blev glatt överraskadesöndag 18/11 8:30

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30