Oeniga. Daniel Helldén (MP och Jan Valeskog (S) har olika uppfattningar om Söderledstunnelns framtid. Foto: Patrik Wirén / Claes Amrén

S sågar förslag om cyklister i Söderledstunneln

Daniel Helldén (MP) vill öppna Söderledstunneln för cyklister. Men han möter skarpt motstånd från stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 15:10, 18 apr 2018

Tidigare i dag berättade vi att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ger trafikkontoret uppdraget att utreda möjligheten att öppna en del av Söderledstunneln för cyklister. En huvudorsak till förslaget är den ständiga konflikt som finns mellan fotgängare och det ökande antalet cyklister i Götgatsbacken. 

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är dock allt annat än positiv till förslaget.

– Vi har ingenting emot att det utreds, men bedömer det inte som särskilt lämpligt eller realistiskt. Det är bilarna som ska gå under jord, inte cyklisterna, säger han.

Miljöpartiet vill öppna Söderledstunneln för cyklister

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Valeskog betonar att det absolut inte finns någon majoritet bakom förslaget och menar att den dåliga luften i tunneln innebär en hälsorisk för cyklisterna. Han ser även problem med en försämrad tillgänglighet om ytorna för biltrafiken minskas.

– Jag vill verkligen tydliggöra att det inte handlar om en gemensam skrivelse. Det här är trafikborgarrådets förslag, upprepar han.

Vad är din lösning på problemen i Götgatsbacken som väntas eskalera de kommande åren?

– Det finns ett uppdrag att titta på olika lösningar. När Slussen är färdigställd kommer det vara betydligt bättre flöden. Det tror jag kommer uppskattas mycket av cyklisterna. Flaskhalsar finns för alla trafikslag, men lösningen är inte att föra ned cyklisterna i en tunnel, säger Jan Valeskog.