Trygghet. Efter att den upplevda tryggheten minskat i Stockholm skjuter Socialdemokraterna till 25 miljoner till övervakningskameror och vakter. Foto: Mostphotos

(S) satsar 25 miljoner på ökad trygghet i Stockholm

Socialdemokraterna i Stockholm skjuter till 25 miljoner kronor för att öka tryggheten i särskilt utsatta områden i Stockholm, rapporter SVT.se. Men oppositionen är kritisk och menar att satsningen är för liten och kommer för sent.

  • Publicerad 09:48, 25 jan 2018

Pengarna ska i första hand gå till övervakningskameror och fler ordningsvakter som kan patrullera och sättas in i områden där exempelvis en skjutning ägt rum.

Stockholms stad ska nu bland annat ansöka om att vakterna kan arbeta över hela regionen, vilket kräver tillstånd från polismyndigheten.

Staden kommer även att inleda en upphandling om övervakningskameror.

– Polisen vill ha fler kameror men känner att det inte går tillräckligt fort. Därför skjuter vi till mer medel och det är ganska unikt att kommunen går in och finansierar kameror på det här sättet, säger Karin Wanngård (S) till SVT.se.

Satsningen är ett resultat av att den upplevda otryggheten i Stockholm ökat.

Enligt SVT är den rödgrönrosa majoriteten överens om att kameror och vakter behövs, något som den borgerliga oppositionen tidigare har förespråkat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oppositionen kritisk

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), reagerar på att satsningen kommer nu:

– Varför har socialdemokraterna inte gjort något mot otryggheten tidigare?  Moderaterna har krävt ordningsvakter under hela mandatperioden och vi vill satsa tre gånger mer än socialdemokraterna för att stockholmarna ska känna sig trygga. Det här räcker inte för att stockholmare ska känna trygghet oavsett bostadsadress, säger hon i en skriftlig kommentar.

Även Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, är kritisk. Hon menar att satsningen är för liten och att den kommer för sent.

– 20 miljoner till ordningsvakter räcker till några tiotal vakter, som ska ”ambulera” mellan olika områden. Det är för få, och riskerar att leda till samma brist på uthållighet som polisen slagit larm om på grund av sina bristfälliga resurser, säger Lotta Edholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.