Sara Heelge Vikmång (S) tror att SD kommer kräva inflytande.

S: SD kommer kräva inflytande

Idag enades den moderatledda koalitionen att fortsätta styra Huddinge i minoritet. Socialdemokraternas Sara Heelge Vikmång tror

  • Publicerad 15:08, 11 okt 2018

Efter veckor av förhandlingar meddelade den borgerliga koalitionen i Huddinge att de tänker fortsätta att styra kommunen i minoritet. Därmed behåller även Sverigedemokraterna sin vågmästarroll. Det är en roll de hade även förra mandatperioden utan att kräva reellt inflytande.

Men det tror Socialdemokraterna att det kommer bli ändring på.

– Jag ser det som osannolikt att SD de kommande fyra åren ska inneha maktpositionen som vågmästare utan att kräva någonting tillbaka i form av inflytande eller förhandlingar. Därför ville vi socialdemokrater lämna blockpolitikens låsning och bilda ett handlingskraftigt styre för att ta Huddinge framåt, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och kommunalråd i opposition, i ett pressmeddelande.

Klart: Borgerlig koalition ska styra Huddinge

Sverigedemokraternas gruppledare Arnold Boström har tidigare sagt att de tänker rösta på de förslag som står dem närmast politiskt. Det har än så länge oftast inneburit att de stöttar koalitionen. Om partiet ska kunna kräva mer inflytande tror han att det krävs att samarbete med Sverigedemokraterna får tummen upp från högsta ort, till exempel från Moderatledaren Ulf Kristersson.

Trots att koalitionen nu verkar ha kommit överens om ett styre ger inte Socialdemokraterna upp.

– Vår dörr kommer fortsatt att stå öppen för de partier som vill bilda ett samarbete över blockgränsen istället för att ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll i kommunfullmäktige, säger Sara Heelge Vikmång.

Daniel Dronjak ser dock inte SD som ensamt vågmästarparti.

Det är i lika hög grad Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har vågmästarroll. Det är så det har sett ut under den senaste mandatperioden, att olika konstellationer har stött olika förslag.

I vilka sakfrågor kan du tänka dig att samarbeta med SD?

– Jag ser i första hand en möjlighet till samtal över blockgränserna kring de stora utvecklingsfrågorna. Där har Socialdemokraterna varit en viktig samtalspartner. Vi har en gemensam syn i de frågorna och där kan vi ha mer samarbete.