Olle Burell (S) och Cecila Brinck (M) har olika uppfattningar om hur hårt man ska styra fördelningen av nyanlända elever nu när paviljongerna som var tänkta för målgruppen står klara. Foto: Mikael Andersson/Magnus Selander

S svarar om skeva fördelningen av nyanlända elever i Hässelby

Inte en enda nyanländ elev har i höst börjat på de två skolor i Hässelby villastad som fått 200 helt nya platser för just nyanlända. Men skolborgarrådet Olle Burell (S) ser ändå ingen anledning att styra fördelningen av eleverna hårdare.

  • Publicerad 12:03, 5 sep 2016

Det finns inga stalinistiska regler kring det. Man får hitta en lösning på varje enskild skola om hur många nyanlända elever som är lämpligt.

Förra veckan berättade Hässelby Tidning att de två villastadsskolorna som fått över 200 skolplatser vidga åt nyanlända elever – 112 platser är färdiga på Hässelby villastads skola och 112 är på gång på Trollbodaskolan – inte har tagit emot en enda i höst. I januari togs beslutet av politikerna i utbildningsnämnden som en uttalad integrationssatsning.

Nu säger skolborgarrådet Olle Burell (S) att satsningen inte blev som de från början hade planerat.

– Behovet av platser för nyanlända elever ökade inte så snabbt som vi trott. Då har man istället använt de fina lokalerna på bästa sätt för andra barn i området, säger han.

"Följer upp det här"

Men Hässelby Tidnings kartläggning visar att de nyanlända barn som faktiskt har kommit i höst har hamnat i fulla grannskolor där det redan går flera hundra nyanlända elever. Olle Burell menar att det kan bero på att föräldrarna själva valt att placera sina barn där.

– Vi följer upp det här just nu, så jag sympatiserar med granskningen. Vi jobbar aktivt med att erbjuda föräldrarna skolor med en mer fördelaktig socioekonomisk status, då får de tacka ja eller nej. I det här fallet hade det varit fel att styra om elever som var inställda på att gå i andra delar av stadsdelen, säger Olle Burell (S).

Moderaterna kritiska

Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd i utbildningsnämnden, är kritisk och vill nu se att utbildningsförvaltningen centralt ser till att de nyanlända eleverna fördelas jämnare.

– Hur det ska se ut organisatoriskt är inte vår uppgift att lösa. Men vi tittar på vad som behöver göras och vem som ska göra det. Just nu är det ett litet antal skolor som har fått ta emot nästan alla nyanlända, det är inte hållbart, säger hon.

"Kan inte tvinga nån"

Olle Burell (S) säger att staden redan idag arbetar med en sådan central styrning, genom utbildningsförvaltningens dialog med rektorerna.

– Men i det här läget tycker jag inte att man kan tvinga någon elev att gå på en annan skola än de vill. Rent generellt hade det funnits större marginaler i hela staden om skolplaneringen hade fungerat de senaste fem-tio åren. Då hade arbetet med att fördela nyanlända gått fortare. Nu får vi försöka trolla med knäna, säger han.

Rektorerna på villaskolorna säger att de i princip redan är fulla trots de extra platserna. Har de några krav på sig att hålla platser åt nyanlända elever?

– Vi kräver det av alla våra skolor, men det finns inga stalinistiska regler kring det. Man får hitta en lösning på varje enskild skola om hur många nyanlända elever som är lämpligt. Gör man en allmän kapacitetsökning ökar också spelrummet, och det kommer användas för nyanlända även på de här skolorna i takt med att det kommer fler. Men under tiden vill jag inte se några tomma lokaler, säger Olle Burell.

Olle Burell (S). Foto: Magnus Selander

Cecilia Brinck (M). Foto: Claes Amrén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Elin från Ängby skriver barnbok om mobbning

Nyheter "Fortfarande ett viktigt ämne" Elin Bisander blev mobbad i grundskolan, en tuff period som påverkat hela hennes liv. Nu skriver hon en barnbok om åren i Norra Ängby – och hoppas på att den ska hjälpa andra som utsatts för samma...fredag 15/2 16:18

Här återförenas kollegorna från nedlagda skolan

Nyheter Nostalgibonanza efter Hässelbylärarnas fika I många år jobbade de tillsammans på numera nedlagda Hässelbystrandsskolan. I veckan sågs forna kollegorna Bengt Ågren, Robert Landberg och Eric Weiss för en fika och snack om gamla minnen.fredag 15/2 16:05