AMNINGSPAUSAR. Politikern Hanna Svensson (S) har med sig sin dotter, nu åtta månader, på jobbet. Foto: Direktpress/Charlotte Rückl

S-topp ammade i talarstolen: "Många tyckte det var fint"

Politikern Hanna Svensson lyckades inte fixa barnvakt. Det slutade med att hon ammade sitt barn i talarstolen mitt under en budgetdebatt i fullmäktige.

  • Publicerad 12:38, 5 dec 2018

Hanna Svensson är Socialdemokraternas förstanamn på Ekerö. Hon fick barn tidigare i år, och i och med höstens val började hon att arbeta igen i augusti.

Hennes dotter? Självklart hängde hon med!

– När vi stod i valstugan och träffade väljare satt hon i bärsele eller i bärsjal. Många hajade till och sa ”oj, har du en bebis där”.

Märkte du någon skillnad av att din dotter var med?

– Jag fick kontakt med fler personer på ett annat sätt. Samtalstonen var något trevligare. När barn är med blir folk lite mjukare, säger Hanna Svensson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När det var dags för en lång budgetdebatt i Ekerö kommunfullmäktige häromveckan lyckades Hanna inte fixa någon barnvakt. Under debatten sov och ammades dottern om vartannat, och när det var Hannas tur i talarstolen fick partikollegor, och personer från andra partier, rycka in och korta stunder ta hand om dottern.

Hård debatt om obetydligt skattebeslut

Men plötsligt fick Hanna chans att göra en oplanerad replik i debatten, precis när dottern ammades. Då fick hon hänga med upp i talarstolen, där dottern fortsatte att äta.

– Många tyckte det bara var fint, och alla uppmärksammade nog inte att hon åt, utan trodde bara att hon låg i min famn. Det finns ju så bra kläder nuförtiden, så det är ju absolut inte så att jag blottar mig själv.

Vissa tror att man kan påverka barn och sjunga för dem redan när de ligger i magen. Hur påverkas din dotter av att matas med politik?

– Vi får se vad de får för effekter. Självklart påverkas hon av mina åsikter, men hon kommer få göra sina egna val när hon blir äldre.

Vad gör du nu?

– Jag jobbar för fullt och min dotter är med. Hon ammas faktiskt i detta nu också.