Det finns en vilja från både staden och hamnen att utveckla Masthamnen. Men frågan är om det går att bygga bostäder så nära det bullriga färjeläget. Foto: Valery Voennyy/Mostphotos

S-toppen öppnar för nya bostäder i Masthamnen på Södermalm

Tusentals bostäder, en ny kajpromenad och en ”Katarinahiss” till Fåfängan. Staden, hamnen och politiker vill utveckla Masthamnen. Men knäckfrågan, bullret från färjorna, kvarstår.

  • Publicerad 12:06, 12 maj 2016

Masthamnens framtid har utretts förr. Under 00-talet fanns ett förslag om att däcka över och bygga 2 000 lägenheter ovanpå Stadsgårdsleden men projektet var för knivigt och skrotades.

I år har Centerpartiet väckt liv i frågan igen. Partiet vill på nytt pröva en överdäckning av trafikleden för att bygga en ny stadsdel med 2500 bostäder.

Hiss till Fåfängan

Nu kommer synpunkterna på förslaget från stadens tjänstemän.

Mest positiva är Södermalms stadsdelsförvaltning som anser att en utveckling av Masthamnen skulle vara ett lyft för hela östra Söder. Förutom nya bostäder skulle också en hiss, i stil med Katarinahissen, kunna byggas från hamnen till Fåfängans topp och en bättre kajpromenad göras i ordning.

Men stadsdelen anser också att det är viktigt att hamn- och färjetrafik kan vara kvar. Och det inte överraskande just den bullrande hamnen som gör projektet komplicerat.

Start tidigast 2020

Både exploaterings- och stadsbyggnadskontoret vill invänta och se hur det går med planerna att bygga bostäder i Södra Värtahamnen innan man ger sig på en utveckling av Masthamnen.

Tidigast 2020 kan en utredning av att bebygga hamnen på Söder dra igång, anser kontoren.

Men att vänta så länge är inte alternativ, anser Jonas Naddebo, tillförordnad gruppledare för Centerpartiet.

– Vi har en akut bostadsbrist. Det har funnits idéer om att bygga här i 20 år. Nu vill vi att man tar fram en detaljplan, säger Jonas Naddebo.

S: "Tror absolut att det kan byggas här"

Men Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden, vill ha klara juridiska besked i bullerfrågan innan pengar plöjs ner i Masthamnen. Dessutom kommer Slussenbygget och utbyggnaden av tunnelbanan att påverka hela området de kommande åren.

– Jag tror absolut att det kommer att gå att bygga här men vi ska inte lägga massa miljoner på ett projekt innan vi vet förutsättningarna för byggen nära en bullrande industriverksamhet. Vi ska ta det i rätt ordning, säger Jan Valeskog (S).

Utmaningar med bygge i Masthamnen

Buller. Hamnen bullrar och det är ännu oklart hur Boverkts nya bullerregler påverkar ett bostadsbyggande nära hamnområdet. Frågan ska prövas när staden ska bygga nytt i Södra Värtahamnen.

Trafiken. Hur en framtida trafiklösning kring Danvikstull ska se ut är ännu inte klar. Den frågan avvaktar bland annat ombyggnad av Slussen.

Tunnelbanan. Just nu utreds var en arbetstunnel till den nya tunnelbanestation Sofia på blåa linjens förlängning till Nacka och Söderort ska byggas. Den här tunneln kan påverka utbyggnaden inom Stadsgården/Masthamnen.

Visa merVisa mindre