Vy från väster. "De planerade husen skulle ha blivit en bra övergång mellan bebyggelsen i Spånga centrum och villorna i Solhem", menar Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd. Foto: Utopia

S-toppen rasar mot stoppat Spångabygge

Oppositionen är kritisk till att de 40 planerade lägenheterna på skogskullen mitt emot Svandammen i Spånga nu har stoppats. "Det drabbar främst Stockholms unga", säger Jan Valeskog (S).

  • Publicerad 16:45, 1 apr 2019

I torsdags stoppade den grönblå majoriteten i stadsbyggnadsnämnden ett planerat husprojekt med 40 lägenheter i Antons backe, mitt emot Svanndammen i Spånga.

Grönblåa stoppar kritiserat husförslag i Spånga C

Projektet hade kritiserats hårt och stoppet fick flera positiva reaktioner i lokala Spångagrupper på Facebook. Kritik från närboende är mer regel än undantag, i det här fallet hade dock över 1000 personer skrivit på en protestlista mot förslaget.

Oppositionen upprörd

Nu stoppades alltså byggplanen, men långt i från alla är glada. Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är tvärtom mycket upprörd.

– Detta är bara ett i raden av flera projekt som de grönblåa har stoppat. Vid samma möte stoppades även 240 planerade bostäder i Skarpnäck. Totalt har vi räknat in runt 4000 planerade bostäder som stoppats eller skjutits upp sedan nya majoriteten tog över. Spångadalen är ett annat exempel, säger Jan Valeskog.

Nya turer för Spångadalen – Rissneskogen bevaras

I samband med beslutet om bygget vid Svandammen fick dock tjänstemännen i uppdrag att hitta en annan plats att bygga på i närområdet, gärna med fler lägenheter än de ursprungliga 40.

Men det ger Jan Valeskog inte mycket för.

– Det är mer än besvärjelse från deras sida, hade det funnits andra platser så hade vi startat planer för att bygga där också. Färre bostäder drabbar framför allt Stockholms ungdomar, vi är otroligt oroade, säger han.

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, håller inte med om beskrivningen av hur planerna för bostadsbyggande förändrats sedan maktskiftet.

– Det är självklart en del projekt efter majoritetsskiften som görs om eller flyttas. Men att det skulle vara 4000 bostäder som stoppats eller försenats är rena fantasier, skriver han i ett sms till StockholmDirekt.

Projektområdet där man tänkt bygga de 40 lägenheterna, snett över gatan från Svandammen. Foto: Stockholms stad

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort