Tvärbanebron över till Bromma flygplats står redan halvfärdig. Foto: Hanna Wistrand

S-toppen: Stödet på 1,6 miljarder kan förloras om tvärbanan skjuts upp

1,6 miljarder kronor. Så mycket har staten och kommunerna runt Kistagrenen lovat i medfinansiering till nya tvärbanan. Pengar som riskerar att brinna inne om landstinget skjuter upp projektet, menar Erika Ullberg (S).

  • Publicerad 11:21, 25 apr 2016

Det är svårt att tro att Stockholm och Sundbyberg accepterar att betala för en investering som riskerar att bli så mycket sämre då den kommer så många år senare än utlovat.

I Sundbyberg, Stockholm och Sollentuna kommun planeras det för totalt 16 000 bostäder som är helt beroende av att tvärbanans nya Kistagren byggs. De tre kommunerna har därför i avtal med landstinget lovat att medfinansiera bygget av den nya tvärbanan med totalt en miljard kronor. Även staten har åtagit sig att betala 600 miljoner av byggets totala kostnad som beräknas landa på 4,9 miljarder kronor.

"Ekonomiskt oansvarigt"

Pengar landstinget kan mista om majoriteten i landstinget skjuter upp projektet i fem år till 2022, menar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

– Det är svårt att tro att Stockholm och Sundbyberg accepterar att betala för en investering som riskerar att bli så mycket sämre då den kommer så många år senare än utlovat. Och då står ju landstinget med kostnaden helt själv. Det är ekonomiskt oansvarigt, säger hon och tillägger:

– Moderaterna i landstinget väljer tydligt att lägga pengarna på andra saker. Hela sju miljarder kostar ju den upprustning som de vill göra av Roslagsbanan trots att den redan är upprustad för tre miljarder. Så pengarna finns ju, men de väljer Roslagsbanan framför tvärbanan.

Vill inte spekulera

De ansvariga politikerna i Stockholm och Sundbyberg vill inte spekulera i vad som händer med medfinansieringen om bygget skjuts upp.

Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad, menar att man i dagsläget inte diskuterar några andra framtidsscenarion.

– Vår bestämda uppfattning är att vi har ett avtal med landstinget och att de ska följa det. Vi har ingen annan utgångspunkt och jag räknar inte med något annat än att när de tar beslutet om budgeten så finns tvärbanan med, säger han.

"Fullt inriktade på att få tvärbanan"

Johan Storåkers (L), kommunalråd i Sundbybergs stad, ger samma svar.

– Vi får ju diskutera medfinansieringen om det skjuts på framtiden men just nu är vi inte inne i den fas så att vi samtalar om det ärendet. Vi är fullt inriktade på att få tvärbanan enligt den tidtabell som senast har planerats politiskt, säger han.

LÄS MER: Nya tvärbanan kan försenas i fem år

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.