S-toppen upprörs av Alliansens segerfirande

S-ledaren i landstinget, Erika Ullberg, är besviken på Irene Svenonius (M) som hon menar tagit ut segern i förskott. Än så länge finns ingen majoritet.

  • Publicerad 17:21, 11 sep 2018

Under måndagen, dagen efter valet, gick Alliansen i Stockholms läns landsting ut med ett pressmeddelande där de konstaterade att de återigen fått väljarnas förtroende att leda landstinget. Detta firades med prinsesstårta och en tweet från landstingsborgarrådet Irene Svenonius (M) som avslutades med orden "Vi är redo för en fjärde mandatperiod!"

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) reagerade kraftigt på budskapet.

Tårtbilden. Det var den här bilden som fick Erika Ullberg att reagera starkt när den delades på Twitter av finansborgarrådet Irene Svenonius på måndagen. På bilden syns från vänster Allianstopparna i landstinget; Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD), Irene Svenonius (M) och Gustav Hemming (C). Foto: Moderaterna

– Innan rösterna ens var färdigräknade och innan alla diskussioner genomförts lades det alltså ut en bild på ett kalas hos alliansen. Det finns förväntningar hos väljarna om att valresultatet ska ge en signal om att man inte kan köra vidare som tidigare, om att folk vill ha en förändring. Hade det rödgröna blocket varit störst hade vi inte ätit tårta utan istället fört ansvarsfulla samtal med alla partier utom SD, säger hon.

Så slutade valet till landstinget i Stockholm

Alliansen är mycket riktigt det fortsatt största blocket i landstinget, trots att Moderaterna backat med närmare sex procent, men saknar egen majoritet. Samtidigt stärker Sverigedemokraterna sin roll som vågmästare genom att öka nästan fyra procent.

Ullberg (S) menar att Moderaterna varit "luddiga" i sin hållning gentemot SD.

– SD har sagt att de kommer ställa större krav den här mandatperioden. Hur kommer man reagera om SD kommer med en kravlista? Det har Irene Svenonius fortfarande inte svarat på. Det är oroande. Det är mer ansvarsfullt att hitta blocköverskridande samarbeten som säkerställer att SD inte får den rollen, säger hon.

Ullberg (S) vill inte säga någonting om vilka samarbeten hon ser framför sig, eller vilka samtal som förs i landstingshuset.

– Jag kommenterar inte samtal som har pågått, som pågår just nu eller som kommer att hållas. Vi har dagar och veckor på oss att föra ansvarsfulla samtal med alla partier som inte vill att SD ska få en stärkt vågmästarroll, upprepar hon.

Miljöpartiet är Moderaternas förstahandsval när det gäller blocköverskridande samarbeten. Det innebär att ni, trots att ni är största parti, riskerar att hamna utanför makten. Vad säger du om det?

– Det är klart att det är dubbla känslor. Vi gör ett framgångsrikt val, samtidigt som det kan bli fortsatt alliansstyre. Viktigast för mig är det politiska innehållet och jag ser det starka stödet för S som en signal om att människor vill ha förändring.

Alliansen i landstinget vill samarbeta med MP