S-toppen utbuad på möte om Nobel Center

Flera ministrar och ett stort antal stockholmare samlades på onsdagen för att diskutera och protestera mot planerna på Nobel Center. Jan Valeskog (S) var en av få som försvarade bygget.

  • Publicerad 12:24, 29 aug 2018

Efter att detaljplanen om Nobel Center på Blasieholmen upphävdes i våras har staden har fått extra tid på sig att formulera sin överklagan till Mark- och miljödomstolen, fram till den 19 oktober, det vill säga efter valet. I dag samlades många på Nybroplan för en partiledarutfrågning och debatt om bygget.

Överklagan av Nobel-dom kan stoppas

I dag är S, C och M för Nobel Center på Blasieholmen. L, KD, V, MP och SD har tidigare sagt till StockholmDirekt att partierna aktivt kommer att arbeta för att stoppa en överklagan om man vinner valet.

Valet kan avgöra frågan om Nobel Center

– Man ska aldrig ge upp, säger Björn Tarras Wahlberg i sitt inledningstal på det stora möte som hölls på Nybrokajen på onsdagen.

Även Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, och Liberalernas partiledare Jan Björklund var på plats för att protestera. Detta trots att frågan främst är en kommunal angelägenhet för Stockholm.

Jan Björklund markerade tydligt sitt partis missnöje med planerna.

SD: Bygg Nobel Center – i Karlskoga

– Jag är helt emot att det ska uppföras en byggnad som ser ut som en kärnkraftsreaktor på Blasieholmen. Platsen är sällsynt illa vald. Jag tror Alfred Nobel vänder sig i sin grav, sa Björklund.

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S), ställde sig på scen för att försvara bygget – och fick ta emot burop.

– Nobel Center passar utmärkt på Blasieholmen. När beslutet togs var alla partier utom ett för planerna, sa Jan Valeskog.

När han fortsatte sitt hyllningstal ökade ilskan hos publiken. Då han förklarade att "omvärlden ser med avund på Stockholms planer för Nobel Center" ekade buropen över Nybrokajen.

Valet kan avgöra frågan om Nobel Center

Även Joakim Larsson (M)och Christina Linderholm (C) försvarade Nobel Center på mötet.

Försvarare. Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarrådet, mötte kritikerna och fick ta emot burop. Foto: Mimmi Epstein

Jan Björklund (L) protesterade mot Nobel Center.