Stängs. Skolan Vittra Sjöstaden ska stänga ned all verksamhet förutom förskolan. Foto: Elina Lundberg

S-toppen vill stoppa friskolans stängning

Academedias beslut att stänga ned en hel grundskola i Hammarby Sjöstad har väckt starka reaktioner. Nu vill skolborgarrådet Olle Burell (S) stoppa planerna.

  • Publicerad 12:28, 11 dec 2017

Det var i fredags som StockholmDirekt rapporterade att grundskolan Vittra Sjöstaden, som ägs av Academedia, stänger med hänvisning till sviktande elevunderlag. Istället ska eleverna erbjudas plats på Vittras andra grundskola vid Slussen, något som fått många föräldrar att reagera. Nu ryter även skolborgarråd Olle Burell (S) ifrån.

– Trots ett skriande behov av grundskoleplatser i Sjöstan väljer man att göra såhär för att tjäna mer pengar. Den drivkraften är uppenbart viktigare än att ta sitt samhällsansvar. Jag är lika chockad som alla andra, vi har under hela hösten haft konkreta diskussioner med Academedia om ett strategiskt samarbete för skolorna i hela staden och det här har inte nämnts överhuvudtaget, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Vittra Sjöstadens nuvarande lokaler kommer 220 elever från Academedias gymnasium Internationella Hotell- och Restaurangskolan flytta in redan hösten 2018. De kommer då dela lokalerna med 115 förskolebarn, samt med de elever som går kvar i lågstadiet – om det är några kvar vill säga.

För trots att det bara gått en vecka sedan beskedet har de kommunala skolorna i Sjöstan redan mottagit många samtal från föräldrar som försöker hitta en plats åt sina barn.

– 20-25 föräldrar har ringt och det är samma för Sjöstadsskolan. En del vill flytta sina barn direkt, även om Academedia lovat att de små barnen får fortsätta till årskurs 3 så florerar en del rykten och föräldrarna är rädda för lärarflykt, säger Agneta Bodin-Söderström, rektor på Lugnets skola.

Sexåringar trängs in i Sjöstans skolor

Lugnets skola kommer nu tillsammans med Sjöstadsskolan se till att ordna fram platser åt de elever som är folkbokförda i Hammarby Sjöstad nästa höst. Agneta Bodin-Söderström bedömer att det rör sig om ungefär fyra extra elever per årskurs för de båda skolorna.

– Visst blir det trångt men alla har rätt till en kommunal skola inom två kilometer från sitt hem så vi måste helt enkelt lösa det, säger Agneta Bodin-Söderström.

"Måste ta sitt ansvar"

Skolborgarråd Olle Burell (S) hoppas dock kunna sätta stopp för Academedias planer.

– Jag har ägnat hela förmiddagen åt att söka deras vd. Jag kommer att vädja till styrelsen att de stoppar det här felaktiga beslutet och tar sitt ansvar. Det som behövs i Sjöstan är grundskoleplatser och vi har ju räknat med deras kapacitet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men huruvida föräldrarna i så fall vill ha kvar sina barn på skolan, återstår att se.

– Jag tappat allt förtroende för Vittra. Vi vet ju aldrig när de anser att barnen än en gång är produkter med för låg lönsamhet och istället satsar på barn som ger bättre avkastning, säger Ylwa Mattsson Westerlund som har barn på skolan.

Här kan eleverna hamna

Vittra Sjöstaden kommer att stänga ned allt utom förskolan. Hösten 2018 kommer årskurs 4-9 försvinna, medan de elever som i dag går i lågstadiet får vara kvar på skolan till och med årskurs 3. Resten hänvisas till systerskolan Vittra Södermalm, i närheten av Slussen. Totalt handlar det om 104 elever.

De elever som är folkbokförda i Hammarby Sjöstad kommer att erbjudas plats på Lugnets skola eller Sjöstadsskolan hösten 2018. Besked kommer 15 mars.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.