Kulturborgarråd Mirja Räihä tror inte det kommer bli några problem att hitta nya lokaler till Kulturskolans dans- och musikundervisning på Södermalm. Foto: Erik Simander/Anette Andersson

S-toppens svar om haveriet med Kulturskolan

"Djupt svikna" och "mörkläggning" är några av många starka ord lärarna på Kulturskolan använder när de kritiserar stadens hantering av Medborgarhuset. Nu svarar kulturborgarrådet.

  • Publicerad 09:30, 6 dec 2017

Det var i måndags som StockholmDirekt rapporterade om 46 lärare på Kulturskolan som fått nog av stadens hantering av Medborgarhuset – där Kulturskolan, istället för att som utlovat kunna ta emot fler elever, i själva verket kommer att halveras jämfört med ursprungsplanen.

I ett öppet brev riktat till bland andra det nytillträdda kulturborgarrådet Mirja Räihä (S) beskriver lärarna hur de känner sig "djupt svikna" av staden – som de menar mörklagt konsekvenserna av den nya planen.

– Det är trist att personalen känner såhär, det är starka ord och jag förstår att de är ledsna. Jag begriper att alla vill vara kvar i Medborgarhuset som kommer att bli jättefint. Men vi behöver väga de höjda hyresnivåerna mot verksamheten, och där blir det problem budgetmässigt. Nu får vi istället arbeta för att hitta nya lokaler så att delar av Kulturskolan kan fortsätta på Söder, säger Mirja Räihä (S).

Hur tycker du att kommunikationen med personalen skötts?

– Jag har haft den här posten i 14 dagar. Vi har rutiner för hur information ska nå personalen, men ibland kan det brista. Det första jag fick på mitt bord var en inbjudan av lärarnas fackförbund till ett möte med personalen, det ska vi få till så snart som möjligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I sitt brev kräver personalen att planen, som ska upp för beslut 11 december, stoppas. Alliansen har dessutom lagt ett yrkande på att ärendet ska återremitteras. Men det är inget bra alternativ, enligt kulturborgarrådet, som menar att det skulle leda till ytterligare kostnadsökningar och dessutom dra ut på tiden ännu mer.

"Panikåtgärd", enligt M

Sophia Granswed Baat, Moderaternas gruppledare i Kulturnämnden, kallar Socialdemokraternas hantering av Medborgarhuset "helt oacceptabel".

– Nu försöker de lägga skulden på oss, när det är de själva som satt sig i den här situationen med den här rena panikåtgärden. Vi har inget emot externa hyresgäster, men det får inte ske på bekostnad av kärnverksamheten. Man måste ta det här en vända till för att utreda hur Kulturskolan, som är de som har allra störst behov av lokaler, inte stängs ute, säger hon.

"Övertygad om att vi löser det"

Kritik har också kommit från Kulturskolans egen lokalstrateg om att uppdraget att hitta nya lokaler på Söder inte bara är svårt – det finns dessutom en stor risk att det inte blir billigare. Men den problematiken avfärdas av kulturborgarrådet.

– Eventuella renoveringskostnader i nya lokaler kommer vara hanterbara i jämförelse med vad det hade kostat att genomföra det i Medborgarhuset, med tanke på dess skick, säger Mirja Räihä (S) och fortsätter:

– Jag har pratat med kulturdirektör Robert Olsson som inte tror att det kommer vara så svårt att hitta nya lokaler. Jag är rätt så övertygad om att vi kommer lösa det i tid, och det hoppas jag kunna förmedla och lugna personalen med när vi ses.

Detta har hänt

– På grund av skenande renoveringskostnader har staden beslutat att frigöra hela våning åtta i Medborgarhuset, som tidigare planerats husera Kulturskolans dans- och musikverksamhet, för att istället ta in externa hyresgäster.

– Dans- och musikverksamheten bedrivs nu i tillfälliga lokaler på Engelska skolan samt i Söderhallarna.

– Kulturförvaltningen arbetar nu med att försöka hitta nya permanenta lokaler på Södermalm där dans- och musikverksamheten kan fortsätta.

– 11 december ska det nya genomförandebeslutet för Medborgarhuset klubbas i kommunfullmäktige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.