Krympt plånbok. Arvid Vikman (S) är i opposition, Rasmus Jonlund (L) i majoritet. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

S: Tuff tid väntar för Kungsholmens förskolor

Tajtare budget och svårare med vikarier: Kungsholmens förskolor ser ut att gå mot en tuff tid. Socialdemokraterna är upprörda och vill att den politiska majoriteten tar ansvar och skär i verksamheten. Men Liberalerna lovar: "Inga barn kommer att drabbas".

  • Publicerad 12:18, 16 okt 2019

Stadsbudgeten för nästa år levererades förra veckan. Än är det inte klart hur pengarna kommer att fördelas över stadsdelarna. Som det ser ut nu spår man att det kommer att saknas närmare 7 miljoner kronor i Kungsholmens plånbok 2020.

Förskoleverksamheten i hela staden får en procent i budgetpåslag. Det gör att de lokala Socialdemokraterna befarar att förskolan på Kungsholmen kommer att drabbas hårt. Man har redan på de kommunala förskolorna infört restriktioner för antal vikarier och timanställda.

Oppositionens Arvid Vikman (S), vice ordförande i Kungsholmens nämnd, skyller det här på att den grönblåa styret sänkt skatten.

– Samma verksamhet ska utföras för mindre pengar. En procent extra täcker inte ens inflationen. Om medborgarna fick välja mellan skattesänkningen på 48 kr per person, och en förskola med personal som har tid för barnen, så är valet tydligt, säger Arvid Vikman.

Fler äldre, färre yngre

På Kungsholmen blir pensionärerna fler och barnen färre. Färre barn i samma lokaler ger mindre pengar från Stadshuset, men många utgifter förblir desamma. Arvid Vikman vill se att Kungsholmens grönblåa majoritet "tar ansvar genom att ta bort något ur verksamheten" för att siffrorna ska gå ihop.

– De hyvlar allting rakt av. Men något måste prioriteras. Är det barntätheten, kvalitén på maten, utetiden eller kanske utflykter som måste skäras?

Som Vikman ser det är det här en fråga som bara de styrande kan svara på. Själv ser han inte att något kan tas bort, förutom skattesänkningen.

– Vi behöver inte mer riktade pengar till utpekade delar, utan mer pengar generellt så att varje förskola själv kan bestämma var de behövs bäst.

"Det blir inga nedskärningar"

Liberalernas Rasmus Jonlund är politisk ordförande i Kungsholmens nämnd. Han är helt på det klara med stadsdelen har ett "redan pressat läge" med höga kostnader och stram budget. Men att det än är för tidigt att säga hur nästa år blir.

Att skära bort delar av förskolans verksamhet säger han dock inte kommer på fråga: "Det ska inte drabba barnen, det blir inga nedskärningar".

– Vi kommer att få vidta åtgärder på alla stadsdelsförvaltningens avdelningar. Jag har inte tänkt styra exakt hur förskolorna ska göra, men man kan jobba effektivare. Man kan använda pengarna bättre genom att arbeta mer med bemanningen och scheman, säger Jonlund (L).

Här är viktigaste punkterna i nya grönblå budgeten