OLIKA ÅSIKTER. Socialdemokraterna vill att ungdomar ska få gratis SL-kort i sommar. "Vi har inga pengar staplade på hög", säger Moderaterna. Foto: StockholmDirekt

S: Unga kan få gratis SL-kort i sommar igen

Socialdemokraterna i Region Stockholm kräver att Stockholms ungdomar ska kunna åka gratis i SL-trafiken i sommar. Men intresset från majoriteten är svalt.

  • Publicerad 20:30, 29 jan 2019

Förra året fick alla skolungdomar i Stockholm gratis SL-kort under sommaren. Detta efter ett riktat statsbidrag från regeringen.

Unga kan få gratis SL-kort på sommaren

Reformen togs dock bort i och med att den tidigare regeringen avsattes, nu finns det inga pengar för satsningen i den budget som antogs av riksdagen i december.

Socialdemokraterna i Region Stockholm vill dock ändå att kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri för skolungdomar nu i sommar. Enligt S finns det nämligen pengar kvar från förra året. Staten betalade ut drygt 79 miljoner kronor i förskott förra året.

Men satsningen landade på cirka 39 miljoner kronor. 40 miljoner kronor av det statliga bidraget finns alltså kvar enligt Socialdemokraterna.

– Pengarna är inte öronmärkta men vi vill nu se till att de används för vad de var tänkta till, alltså gratis kollektivtrafik för ungdomar, säger Jens Sjöström (S), oppositionspolitiker i regionen.

Trafikregionsrådet Kristoffer Tamsons (M) vägrar dock gå med på uträkningen.

– Socialdemokraterna här i Stockholm har aldrig varit bra på att räkna. Så är det även i detta fall. Vi är inte trollkarlar som kan fixa fram pengar ur en hatt med en kanin, säger han och anser att det inte att bara räkna på biljettintäkterna, man måste också inkludera de indirekta kostnaderna.

Enligt hans uträkning landade satsningen på gratis SL-kort i somras på närmare 100 miljoner kronor.

– Vi har inga pengar staplade i en hög. Den här satsningen kostar pengar för skattebetalarna, säger Kristoffer Tamsons.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Socialdemokraterna anser dock att det är Tamsons som har gjort egna privata uträkningar som bör ifrågasättas. De själva pekar bara på vad som står i SL:s egna delårsrapport från september.

Där står det svart på vitt att "En positiv nettoeffekt på cirka 40 miljoner kronor uppkommer då intäktsbortfallet är lägre än värdet av de utdelade biljetterna. Fri kollektivtrafik till skolungdomar kan sägas ha fallit väl ut".

Enligt Jens Sjöström finns det dock andra värden än bara ekonomi man också bör väga in. Gratis SL-kort förväntas medföra en ökad rörlighet för ungdomar i länet, något som kan antas minska utanförskap, särskilt för personer och familjer med ansträngd ekonomi.

– Det här är också en fråga om jämlikhet. Oavsett vad det finns för inkomster i familjen ska alla ungdomar ha möjlighet att ta sig till sommarjobb, kompisar eller aktiviteter på sommaren, säger Jens Sjöström.

Om det blir gratis kollektivtrafik för ungdomar i Stockholm återstår att se. Då krävs det att regeringen under våren återigen prioriterar satsningen. För Region Stockholm tänker inte genomföra det här utan nationellt ekonomiskt stöd.

– Vi tänker inte, och kan inte, fylla i hålen för regeringens misslyckande. Men om den regering som nu till slut har kommit på plats vill lägga pengar på sådana här satsningar tycker jag det är jättebra. Särskilt om det når våra ungdomar i Stockholmsregionen, säger Kristoffer Tamsons.

FAKTA: Vilka fick gratis SL-kort på sommaren

De som fick gratis SL-kort var skolungdomar precis slutat årskurserna 6-9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Totalt handlade det om 160 000 stycken ungomdar i länet.

Förra sommaren gjordes en blunder, då kortet slutade gälla när det var en vecka kvar av sommarlovet.