Till vänster: Rasmus Lenefors (S). Till höger: Honia Maroof och Sandra Zaldivar Alvarez. Foto: Henrik Lindstedt

S vallöfte: Öppna fritidsgård i Masmo

"Vi hänger i portar på vintern, men där får vi inte vara". Åtta år har gått sedan den kommunala fritidsgården i Vårby haga (Masmo) stängde. Men områdets unga har inte slutat sakna den. Nu vill Socialdemokraterna öppna en ny.

  • Publicerad 14:49, 21 maj 2018

Förra veckan presenterade Socialdemokraterna sitt trygghetspaket för Vårby. Ett av partiets löften: Öppna ny fritidsgård i Vårby haga (Masmo).

Fritidsgården i Vårby gård har en viktig roll för att fånga upp unga människor som bor här. Men det finns ett behov av en fritidsgård också i Vårby Haga. Kommunens fritidsgårdar erbjuder både en naturlig mötesplats och en meningsfull fritid och kan därigenom förhindra att unga människor hamnar på glid och i värsta fall rekryteras till kriminella gäng, säger Rasmus Lenefors (S), kommunalråd i opposition.

Välkomnas av områdets unga

Vårby haga hade länge sin egen fritidsgård, men för åtta år sedan stängde den igen. De unga skulle istället vara på fritidsgården i Vårby gård var tanken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men enligt Vårby haga-borna Sandra Zaldivar Alvarez, 16, och Honia Maroof, 14, är inte Vårby gård ett alternativ. De tycker inte om människorna som hänger där. Istället hänger de hemma, ute eller när det blir kallt – i trappuppgångar

– Vi har jättetråkigt. På vintern hänger vi i portar, men där får vi inte vara. Vi sitter och snackar, men blir ofta utslängda, säger Honia Maroof.

Nytt liv i Masmo

När fritidsgården lade ner för åtta år sedan lämnade den ett tomrum. Det tomrummet har delvis fyllts av föreningarna Expose och Vårt Masmo som har flyttat in i de gamla lokalerna. Initiativtagaren Shabnam Nikpour och övriga engagerade har pumpat in liv i området med aktiviteter och evenemang för Vårby haga-bor i alla åldrar. Men de har inte helt kunnat fylla ungdomarnas behov av en plats att hänga varje dag efter skolan. I dagsläget har föreningen en ungdomsträff i veckan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vilken lokal som kan användas som fritidsgård vill Socialdemokraterna inte kommentera.

– Det ska ligga i Vårby Haga, i samma område som den låg tidigare. Vi vill ge Kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att titta på vilka lokaler som skulle vara lämpliga, säger Rasmus Lenefors.

Föreningen Expose finns redan i området. Hur ska detta kombineras? Kan föreningen behöva flytta på sig?

– Nej föreningen Expose kommer inte behöva flytta. Expose bedriver en fantastisk verksamhet, inte bara för barn och unga i Masmo utan för Huddingebor i alla åldrar. Att öppna en fritidsgård i Masmo är ett komplement till deras verksamhet, inte något som ska ersätta den. Jag vet att Expose delar bilden av att det finns behov av en fritidsgård för barn och unga i området.

S trygghetspaket för Vårby

1. Öka tryggheten genom nattvandringar och närvarande polis.

2. Öka tryggheten genom att lysa upp mörka platser med bättre belysning.

3. Öppna en ny fritidsgård för unga i Vårby Haga.

4. Rusta upp och förnya Vårby gårds centrum.

5. Rusta upp parken vid Vårby strand och gör den mer tillgänglig.

Visa merVisa mindre