SKOLA OCH FRITID. Suzanne Granqvist Enell, Mathias Bohman och Azadeh Rojhan Gustafsson presenterar Socialdemokraternas vallöften 2018 med fokus på skola och fritidsaktiviteter. Foto: Charlotte Årling

S vallöften: skola, fritid – och aktivitetsparken

Nu ger Socialdemokraterna besked om eventuella bostäder i Vilundaparken. Och vad mer väljarna kan förvänta sig om Socialdemokraterna får styra Väsby efter valet. – Vi prioriterar mer resurser till skolan och förskolan före sänkt skatt, säger Mathias Bohman (S).

  • Publicerad 16:37, 15 aug 2018

Socialdemokraterna i Upplands Väsby lovar att satsa på förskola, skola, kultur och fritid om de vinner valet i september.

Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot och nummer 10 på partiets valsedel i Väsby, menar att trygghet på kort sikt handlar om fler poliser och fler kameror, vilket S lovar att arbeta för. På lång sikt handlar trygghet om att investera i människor så att de känner framtidstro.

– Många kopplar ihop trygghet med hur barnen känner sig i skolan; att de utvecklas och kan nå sina mål. Barnen ska känna trygghet i att de kommer att lyckas, säger hon.

Suzanne Granqvist Enell, andranamn på S valsedel i Väsby, säger att partiet har högprioriterat skolan under mandatperioden och vill fortsätta göra det även framöver:

– Vi vill anställa fler behöriga lärare, genom att vara en attraktiv arbetsgivare med högre lärarlöner, kompetensutveckling och lärarassistenter. Vi ska fortsätta satsa på elevhälsan så att alla har bättre förutsättningar att nå sina mål, och införa en åtgärdsgaranti med tidigare insatser redan från förskolan. Alla ska kunna läsa, skriva och räkna när de går ut lågstadiet.

Socialdemokraterna lovar också att de nya skolor och förskolor som byggs ska vara kommunala, att fritidsverksamhet ska tillgängliggöras även för barn till studerande och arbetssökande, att kommunal hemtjänst ska införas som alternativ till privata utförare, och att bygga fler hyresrätter med uttalad ambition om lägre hyra.

Utöver skolan ser Socialdemokraterna även kultur- och fritidsaktiviteter, såsom den nybyggda aktivitetsparken, som trygghetssatsningar.

– Det är viktigt att stimulera barn och ge dem en meningsfull fritid, säger Azadeh Rojhan Gustafsson.

– Aktivitetsparken i Vilunda och skateparken i Smedby kallar Moderaterna för "trevligheter" som de vill rensa ut ur budgeten. För oss är detta en del av kittet som håller ihop samhället, säger Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande och förstanamn för S i Väsby.

Aktivitetsparken har sedan den öppnade i juni varit extremt välbesökt och populär. Men den är temporär och planeras rivas om några år när Väsby idrottstad – idrottsytor varvade med bostäder – är tänkt att byggas. Detaljplanen är dock inte klubbad.

Nu öppnar Mathias Bohman för att göra som idrottsföreningarna vill – nämligen att inte bebygga Vilundaparken med bostäder mellan idrottsytorna och behålla de nybyggda skate- och cykelbanorna. Väsbys Bästa och delar av Alliansen står redan bakom detta.

– Vi investerar på Väsbybornas mark med Väsbybornas pengar, och det är inte hugget i sten att bygga bostäder här. Vi gör ingenting där det finns ett massivt tryck emot det från medborgare och föreningar. Om de inte vill ha bostäder i området så backar vi, säger Mathias Bohman.

LÄS MER om Väsby idrottsstad och aktivitetsparken:

Föreningarna sågar idrottsstaden

Då öppnar aktivitetsparken i Vilunda

Konstnär skapar temalekpark i Väsby

Här är visionen för "Väsby idrottsstad"

LÄS MER om partiernas vallöften 2018:

KD lägger krutet på seniorerna

L lovar skola, Kairo, fotbollshall och cykling

Nu avger Moderaterna sina vallöften

Fler nyheter i Vi i Väsby

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt