Skidcenter. Så här kan en OS-arena i Hamra grustag kunna se ut. Riktigt så stor blir den inte om det blir ett nej till OS i Stockholm i kväll, menar kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). Foto: Petter Beckman/Botkyrka kommun

S vill bygga skidarena i Hamra – oavsett OS

Det blir en skidarena i Hamra, oavsett om Stockholm arrangerar OS eller inte. Det säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

  • Publicerad 13:49, 24 jun 2019

I kväll fattas beslutet om vinter OS 2026 kommer hamna i Stockholm och Åre – och då även i Tullinge.

Skulle OS hamna här skulle nämligen tävlingar i längskidor och skidskytte gå av stapeln i en anläggning i Hamra i Tullinge.

Men oavsett beslutet i kväll vill Ebba Östlin (S) att Hamraarenan ska byggas, vilket Mitt i var först att rapportera om.

– Vi i Mittenmajoriteten har ställt oss bakom ett bygge av en area i Hamra som är utformad för motion och rekreation, och i viss mån tävlingar. Man skulle kunna koppla ihop det med Lida och skapa ett stort område där man kan ska kunna åka skidor under vintern och cross och rullskidor på somrarna, säger Ebba Östlin till BotkyrkaDirekt.

Planerna gäller en arena dimensionerad för regionala tävlingar och eventuellt SM, men inte alls i OS-standard.

IOS får bekosta OS-standard

– Vi bygger en så kallad basarena. Det som sedan krävs för att det ska kunna bli en arena för OS under 2026 och Paraolympics under 2027, det får Internationella olympiska kommittén bekosta, säger Ebba Östlin.

Ännu är det alltför tidigt att sätta en prislapp på arenan men planen är att driftskostnaderna ska delas med andra kommuner och att den ska vara föreningsdriven.

– Vi kan inte bygga de arenor som idrotten behöver i varje kommun och som juridiken ser ut är det den som äger marken som kan ta investeringen, säger Ebba Östlin.

Plan. Så här ser Hamra grustag ut i dag. Foto: Johannes Liljeson

Den basarena som kommunen bekostar skulle inte kräva mer infrastruktur än en som redan finns på plats, med ganska korta avstånd mellan Tumba och Tullinges pendeltågsstationer, menar Ebba Östlin. Men skulle det blir en OS-arena skulle betydligt bättre kommunikationer och det skulle i så fall bli något som kommunen, regionen och Trafikverket får förhandla om.

Även om bygget av arenan inte är beroende av beskedet i kväll så kommer byggstarten vara det.

– Tidsplanen blir väldigt tydlig om det blir ett ja i kväll. Det ger en prioritering även i kommunens arbete.

Ebba Östlin håller själv tummarna för att det ska bli ett OS i Stockholm. Det kommer leda till investeringar som är bra för regionen och lyfta idrott och föreningsliv, menar hon.

– Det är få saker som förenar oss svenskar som glädjen inför ett OS. Och då tycker jag också att vi kan ta ansvar för att arrangera ett i Sverige.