S vill bygga upp rivna kvarter

En ny skola, fritidsgård, fotbollsplan, restaurang i vattentornet – och ett återskapande av kvarteren kring Olle Olsson-huset. Så ser Socialdemokraternas vision för Hagalund ut.

  • Publicerad 01:15, 1 feb 2018

Ett sätt att återskapa en del av Solnas historia.

Socialdemokraterna har lovat att skapa fyra nya grundskolor om man vinner valet i höst. En av dem ska ligga i Hagalund. Nu presenterar partiet en bild på hur en skola, årskurs F-6, skulle kunna se ut. Förebilden är det planerade Kunskapshuset i Gällivare.

– När man pratar med boende i området är en skola och en fritidsgård det som efterfrågas mest, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S) som själv bor på Västra vägen.

För bara något år sedan talades det i den så kallade Hagalundsstrategin om en förtätning av det som i dagligt tal brukar kallas ”Blåkulla”, alltså de åtta höghusen efter Hagalundsgatan. Strategin talade om minst 1 000 nya bostäder. Protesterna från de boende i Hagalund lät inte vänta på sig.

Nu är Hagalundsstrategin lagd på is – för lång tid framöver. Om den någonsin kommer att förverkligas.

I stället ska flera tusen bostäder byggas i anslutning till tunnelbanans nya station i Hagalunds arbetsplatsområde. Det skapar ett bra underlag för olika former av samhällsservice som skolor och förskolor. Viktigast av allt är en ny skola där Sunnanskolan står i dag, anser Socialdemokraterna.

– En skola är själva navet i en levande stadsdel, säger Arne Öbergs partikamrat Sara Kukka-Salam.

Det kanske mest uppseendeväckande i S-förslaget är tankarna på att återuppbygga de kvarter kring Olle Olsson-huset som revs för flera decennier sedan. Bostäderna ska bli hyresrätter på nivåer som unga har rår med.

– Samtidigt är det ett sätt att återskapa en del av Solnas historia, säger Sara Kukka-Salam.

Socialdemokraterna har tidigare utlovat fem nya konstgräsplaner om man vinner valet. Nu placeras en av de fem mer konkret mellan Hagalundsparken och Frösundaleden.

Dessutom vill partiet renovera centrum.

– Där har det inte hänt mycket efter branden 2013, säger Arne Öberg.

MER Starkt S-område

De åtta höghusen efter Hagalundsgatan är Socialdemokraternas starkaste fäste i Solna. I kommunalvalet 2014 fick S cirka 40 procent av rösterna i området, Vänsterpartiet fick drygt tio procent.

I kommunen som helhet fick S 22,50 procent och V 7,24 procent av rösterna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.