FÖRSLAG. Idag ska kommunstyrelsen fatta beslut om Socialdemokraterna förslag att låta uppdraget som kommunalråd fördelas på nio gruppledare. Foto: Ulrica Andersson

S vill dela upp heltidsarvode på nio partimedlemmar

Under dagens kommunstyrelsemöte i Sundbyberg väntas partierna fatta beslut om Socialdemokraternas förslag att låta uppdraget som kommunalråd fördelas på nio gruppledare. Oppositionsrådet Axel Conradi, (M), menar att arvodet då kan jämställas vid en "partilön".

  • Publicerad 16:50, 4 feb 2019

De får högre lön och ingen får ett större ansvar

KRITISK. Axel Conradi (M) menar att förslaget enbart innebär en extra belöning till nio förtroendevalda. Foto: Ola Hedin

På kommunfullmäktige i Sundbyberg den 17 december 2018 fattade man beslut om ett nytt arvodesreglemente. Genom arvodesreglementet inrättades ett antal förtroendeuppdrag som kommunalråd och oppositionsråd. Ett av uppdragen som kommunalråd för Socialdemokraterna har inte blivit tillsatt än.

Under dagens möte föreslås kommunstyrelsen att fatta ett beslut som innebär att arvodet för uppdraget som uppgår till 100 procent ska fördelas på nio socialdemokratiska företrädare i kommunen. Man kallar det för särskild arvodering av förtroendevalda.

Något som kritiseras av Moderaterna.

"Orättvist och oansvarigt"

Enligt Axel Conradi (M) har "Socialdemokraterna misslyckats med att tillsätta ett kommunalråd. Detta förtroendeuppdrag arvoderas med 762 000 kronor per år och nu vill Socialdemokraterna i Sundbyberg fördela ut ansvaret på nio gruppledare."

– Mycket orättvist mot förtroendevalda som gör exakt samma sak som dessa nio och oansvarigt gentemot Sundbybergs skattebetalare.

Enligt förslaget till kommunstyrelsen får två av Socialdemokraternas gruppledare 24 procent av arvodet, sedan fördelas det ut ner till tre procent.

– De får högre lön och ingen får ett större ansvar, säger Axel Conradi.

Fler ska ta ansvar

Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att Axel Conradi totalt missförstått förslaget. Schilling kallar det en strategi som ska få fler att arbeta politiskt.

– Dessa gruppledare kommer att få ett större ansvar, men samtidigt också ha möjlighet att leva ett vanligt familjeliv. På det här sättet får vi många som tar ansvar och inte några få auktoritära kommunalråd, säger Peter Schilling.

Röstas förslaget igenom i dag kommer det även upp i kommunfullmäktige den 18 februari.

ANSVAR. Peter Schilling (S) försvarar förslaget med att fler ska ha möjlighet att arbeta politiskt. Foto: Jonny Andersson

Starka reaktioner när staden skyltade om

Nyheter Boendeilskan stor på grund av miss Årets sommarplåga i Sundbyberg blev borttagandet av tilläggstavlan om 7-dygnsparkering i anslutning till parkeringsytor runt om i staden. Stadens förtydligande information dröjde så länge att ilska...fredag 16/8 16:31

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21
Stockholm Direkt