FÖRSLAG. Idag ska kommunstyrelsen fatta beslut om Socialdemokraterna förslag att låta uppdraget som kommunalråd fördelas på nio gruppledare. Foto: Ulrica Andersson

S vill dela upp heltidsarvode på nio partimedlemmar

Under dagens kommunstyrelsemöte i Sundbyberg väntas partierna fatta beslut om Socialdemokraternas förslag att låta uppdraget som kommunalråd fördelas på nio gruppledare. Oppositionsrådet Axel Conradi, (M), menar att arvodet då kan jämställas vid en "partilön".

  • Publicerad 16:50, 4 feb 2019

De får högre lön och ingen får ett större ansvar

KRITISK. Axel Conradi (M) menar att förslaget enbart innebär en extra belöning till nio förtroendevalda. Foto: Ola Hedin

På kommunfullmäktige i Sundbyberg den 17 december 2018 fattade man beslut om ett nytt arvodesreglemente. Genom arvodesreglementet inrättades ett antal förtroendeuppdrag som kommunalråd och oppositionsråd. Ett av uppdragen som kommunalråd för Socialdemokraterna har inte blivit tillsatt än.

Under dagens möte föreslås kommunstyrelsen att fatta ett beslut som innebär att arvodet för uppdraget som uppgår till 100 procent ska fördelas på nio socialdemokratiska företrädare i kommunen. Man kallar det för särskild arvodering av förtroendevalda.

Något som kritiseras av Moderaterna.

"Orättvist och oansvarigt"

Enligt Axel Conradi (M) har "Socialdemokraterna misslyckats med att tillsätta ett kommunalråd. Detta förtroendeuppdrag arvoderas med 762 000 kronor per år och nu vill Socialdemokraterna i Sundbyberg fördela ut ansvaret på nio gruppledare."

– Mycket orättvist mot förtroendevalda som gör exakt samma sak som dessa nio och oansvarigt gentemot Sundbybergs skattebetalare.

Enligt förslaget till kommunstyrelsen får två av Socialdemokraternas gruppledare 24 procent av arvodet, sedan fördelas det ut ner till tre procent.

– De får högre lön och ingen får ett större ansvar, säger Axel Conradi.

Fler ska ta ansvar

Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att Axel Conradi totalt missförstått förslaget. Schilling kallar det en strategi som ska få fler att arbeta politiskt.

– Dessa gruppledare kommer att få ett större ansvar, men samtidigt också ha möjlighet att leva ett vanligt familjeliv. På det här sättet får vi många som tar ansvar och inte några få auktoritära kommunalråd, säger Peter Schilling.

Röstas förslaget igenom i dag kommer det även upp i kommunfullmäktige den 18 februari.

ANSVAR. Peter Schilling (S) försvarar förslaget med att fler ska ha möjlighet att arbeta politiskt. Foto: Jonny Andersson

Staden vill ändra 504:ans rutt

Nyheter Önskar förbättra kommunikationen till idrottsanläggningar Sundbybergs stad vill se en ny sträckning av buss 504 för att Ursviksbor ska få det enklare att komma till simhallen och andra idrottsanläggningar på Sundbybergs IP.fredag 19/4 15:30

Hur brukar du fira påsk?

Nyheter Resa till fjällen, gå på äggjakt eller bara ta det lugnt. Svaren blev många när vi frågade folk på stan hur de brukar fira påsk.torsdag 18/4 10:37