Förändring. Socialdemokraten Annica Gryhed vill att Täby inför medborgarförslag. Foto: Bosse Johansson/Roffe Andersson

S vill införa medborgarförslag i Täby

Socialdemokraten Annica Gryhed vill att Täby inför medborgarförslag. Detta skulle ge Täbyborna större utrymme att få igenom sina förslag, menar hon.

  • Publicerad 12:34, 20 mar 2019

I en motion på måndagens kommunfullmäktige föreslog Annica Gryhed (S) att Täby kommun inför medborgarförslag.

– Jag tycker att det är viktigt att kommunpolitiken och politiken arbetar för att ta hand om de idéer som finns hos Täbyborna, säger hon.

Medborgarförslag innebär att medborgare kan skicka in förslag, som kan komma att tas upp i kommunfullmäktige. Medborgarförslag har införts i cirka 200 kommuner i Sverige, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Annica Gryhed (S) menar att det skulle skapa fler kanaler för medborgarna att påverka politiken i kommunen.

– Idag kan man lämna in skrivelser, men ett medborgarförslag kommer in som jämförelsevis en motion till Täby kommun. Det blir en mer öppen och demokratisk behandling av förslagen, säger hon.

Hur tror du att förslaget kommer att tas emot?

– Jag ser inte varför det inte skulle genomföras. De nödvändiga strukturerna finns redan på plats så nu hoppas jag på en snabb behandling, säger hon.

Flytta resurser

Hon menar att det inte måste kosta mer för kommunen om man inför medborgarförslag, utan tror istället att det kan göra processen enklare. Det eftersom kommunen ibland får in samma frågor från olika personer.

– Det handlar om en fördelning av resurser. Idag har man redan kontaktcenter till exempel. Idag måste de ändå ta arbetstid och svara på alla medborgares frågor, men medborgarförslag tas upp i fullmäktige och då har man ett svar att hänvisa till, säger Annica Gryhed, och fortsätter:

– Sen skapar det demokrati och demokrati måste få kosta.

Tycker du att det borde finnas medborgarförslag i Täby?

  • Ja, jag har massa saker att skicka in
  • Nej, det är inte nödvändigt
  • Jag har ingen åsikt

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt