Främjar trygghet. "Bibliotek främjar läsning och kunskap och handlar i grunden om jämlikhet, delaktighet och trygghet", säger Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd och gruppledare. Foto: Socialdemokraterna

S vill rädda Trånkans bibliotek med namninsamling

Förra veckan fattade den borgerliga koalitionen i Huddinge beslut om att stänga Trångsunds bibliotek. Nu har Socialdemokraterna startat en namninsamling för att stoppa stängningen.

  • Publicerad 11:38, 19 nov 2019

För att spara in 150 000 nästa år har den borgerliga koalitionen i Huddinge valt att stänga Trångsunds bibliotek från och med hösten 2020. Totalt ska kultur- och fritidsnämnden spara in 2,3 miljoner kronor nästa år.

Planen: Trångsunds bibliotek läggs ner

Beslutet har mött stark kritik från Trångsundsbor som kommer sakna sitt bibliotek, men också från den politiska oppositionen i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Under måndagen startade Socialdemokraterna en namninsamling för att försöka pressa koalitionen att häva sitt beslut. På ett dygn har de lyckats samla in nära 300 röster med målet att få ihop 500.

– Huddinge i allmänhet, men våra östra kommundelar i synnerhet, behöver ökade och riktade satsningar på kultur. I tider av fake news och påverkanskampanjer är våra bibliotek och folkbildningen som de bidrar med också särskilt viktiga. Att stänga biblioteket i Trångsund kommer att göra vår kommun mer sårbar, säger Rasmus Lenefors (S), oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Skogås bibliotek öppnar personalfritt

Koalitionens beslut innefattade också ett löfte om att försöka få till en ny lokal i Trångsund på sikt. Det övertygar däremot inte Socialdemokraterna.

– Jag tror det finns en väldigt stor risk om man lägger ner biblioteket att det inte kommer öppna igen, säger Sara Heelge Vikmång (S), till P4 Stockholm.

Beslutet att lägga ner Trångsunds bibliotek kommer spara kommunen 150 000 nästa år och ytterligare 300 000 året efter, enligt kultur- och fritidsförvaltningens kalkyl.

Budget 2020: Huddinge står inför mörka år