Idag presenterad Socialdemokraterna sin skuggbudget för Stockholm. Foto: Clarence Frenker

S vill satsa halv miljard extra på Stockholms skolor

Lärfritids, höjda löner för barnskötare samt en läsa, skriva- och räknegaranti i förskoleklass. Socialdemokraterna i Stockholm vill satsa en halv miljard kronor extra på skolan nästa år. "Barnen får inte halka efter", säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

  • Publicerad 16:06, 23 okt 2019

Socialdemokraterna i Stockholm presenterade på onsdagen sin skuggbudget för 2020.

Och budskapet är tydligt: skolan står i fokus.

Totalt vill man satsa 530 miljoner kronor mer till förskole- och skolverksamheten i Stockholm än gällande budget för nästa år. Det skulle innebära en schablonökning på 3,3 procent och en skolpengsökning på 2,9 procent.

S vill ha tunnelbana till Fagersjö

– Vi ser att det har blivit en kraftig försämring i finansieringen av skolorna i Stockholm. För mig är det därför en självklar satsning. Barnen får inte halka efter, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

De extra pengarna syftar, enligt Karin Wanngård, främst till att ge barn med behov av extra stöd den hjälp de behöver för att klara skolgången.

Totalt 14 miljoner kronor är därför tänkta att gå till en läsa-, skriva- och räknegaranti i förskoleklass, 15 miljoner till en riktad lönesatsning för erfarna barnskötare och 13 miljoner till lärfritids för årskurs 7-9.

S: 20 miljoner extra till snöröjning för gående

– Vi vet att det är i skolan vi bygger grunden för barn och ungdomars framtida liv. Skolan och förskolan är därför nyckeln, säger Karin Wanngård.

I budgetförslaget har det även satts ett bostadsmål om 15 000 billiga hyresrätter satts till 2030. Där ingår också att skjuta till 13 miljoner för att klara högre byggtakt samt att stoppa ombildningar och försäljningar av kommunala fastigheter.

– Jag ser inte hur vi ska klara av bostadsmålet i år, antalet nybyggen är rekordlågt. Vi vill därför gå vidare med storskaliga byggen och fortsätta bygga ihop stadsdelar, säger Karin Wanngård.

Axplock ur Socialdemokraterna i Stockholms förslag till budget 2020

SKATTEN

Skatt på samma nivå som år 2018

SKOLAN

Totalt 530 miljoner extra till förskola och skola (3,3 % schablonökning, 2,9 % skolpengsökning, läsa, skriva och räkna garanti i förskolan, lönesatsning för erfarna barnskötare)

KLIMATET

Ny och tidigarelagd tunnelbaneutbyggnad

Lägg ner Bromma flygplats – omförhandla avtalet

KULTUREN

Inga nya sparkrav på bibliotek eller kulturskola: 11 miljoner kronor

Särskild lässatsning på barn och unga: 5 miljoner kronor

El Sistema; ny verksamhet i Skarpnäck, Vällingby och/eller Östberga: 5 miljoner kronor

BOSTADSBYGGANDET

Återinför mål för allmännyttan

Stopp för ombildningar och beståndsförsäljning

Mål om 15 000 billiga hyresrätter till år 2030

TRAFIK

Bättre snöröjning för gående i hela staden 20 miljoner kronor

Ökad budget för renhållning och städning 15 miljoner kronor

Visa merVisa mindre