Jaana Tilles vill skydda IP-skogen från att avverka för att ge plats åt bostäder. Foto: Helle Kikerpuu

S vill stoppa bostadsbygge i IP-skogen

Tanken är att ett par hundra bostäder ska byggas i området Södra Haga. Men nu säger Socialdemokraterna stopp - de vill låta "IP-skogen" förbli naturområde.

  • Publicerad 11:41, 8 mar 2018

Strax bredvid Vallentuna IP slingrar sig motionsspåret in i skogen. Jaana Tilles (S), oppositionsråd, stegar in i skogen och vecklar ut en karta.

– Ungefär där planeras de nya bostäderna att byggas, säger hon och pekar förbi fotbollsplanerna upp mot skogen bredvid Hagaskolan som är i full färd att byggas.

Enligt kommunens bostadsbyggnadsprognos bedöms området rymma cirka 250 bostäder i mindre flerbostadshus och småhus. Men socialdemokraterna har sagt nej till förslaget. Efter att partiet inte kunde stoppa byggplanerna för Kristineberg, fokuserar de nu på Södra Haga.

– När skogen i Kristineberg försvinner blir det allt viktigare att skydda denna skog. Vi vill inte bygga bort Vallentunas kvalitet och identitet, utan vi vill förvalta denna identitet som just innefattar närheten till naturen, säger Jaana Tilles.

Naturen får ge vika

De tänkta bostäderna i Södra Haga skulle inte betyda att motionsspåret försvinner, men Jaana Tilles ser ändå inte positivt på planerna.

– Om man tänker sig de nya bostäderna där, söder om Lingsbergsvägen, och så en eventuell returpark vid bensinstationen vid rondellen så betyder det en markant avsmalnad av den naturremsa som börjar här och sträcker sig upp till Angarnssjöängen, säger hon.

– Jag är rädd att om man släpper till och låter bostäderna byggas kommer det tas mer och mer mark för nya bostäder kommande år. De här skogarna är väldigt omtyckta, de är ett lufthål för friluftsmänniskor.

Utöka andra byggnadsprojekt

Istället för att bygga nya bostäder i Södra Haga och avverka en del av IP-skogen vill Jaana Tilles och socialdemokraterna att man utökar redan befintliga byggnadsprojekt.

– Vi behöver bostäder, det är vi alla medvetna, och för det mesta är vi överens mellan partierna men istället för att bygga i Södra Haga kan man bygga mer på andra platser där man redan ska bygga, genom att tajta till och rita om.

Jaana Tilles nämner Åbyholm som ett exempel.

– Där skulle det byggas 300-400 bostäder men så utökande man och fick till ett par hundra bostäder till.

Stationsnära bostäder

En annan anledning varför socialdemokraterna motsätter sig bostadsplanen i Södra Haga är det faktum att bostäderna skulle ligga långt ifrån Roslagsbanan.

– Många kommer antagligen välja att ta bilen, dels för att ta sig till och från hemmet, dels för att ta sig till naturen, säger Jaana Tilles.

I enlighet med Sverigeförhandlingen har Vallentuna kommun åtagit sig att bygga 5 650 bostäder.

– I linje med denna satsning borde bostäderna därför ligga stationsnära så att folk faktiskt åker kollektivt, säger Tilles.

Socialdemokraterna kommer försöka bilda en opinion för att lyfta frågan.

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande, menar dock att Socialdemokraterna ofta motsätter sig byggnation utan att komma med konkreta exempel på var kommunen istället ska utvecklas.

– Enda exemplet jag fått av S på vad de istället vill göra är att de vill bygga högre och tätare. Men vi vill bygga ett Vallentuna där våra nuvarande och tillkommande invånare ska känna igen sig. I det ingår att bygga blandade typer av bostäder, upplåtelseformer och på många platser i kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10