S vill stoppa religiösa friskolor

Socialdemokraterna vill stoppa och förbjuda religiösa friskolor. Det meddelade gymnasieminister Anna Ekström (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff under morgonen.

  • Publicerad 09:56, 13 mar 2018

– Det ska vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer. Så det inte i Sverige nu och det är ett allvarligt problem, sa Ardalan Shekarabi (S), civilminister, på morgonens pressträff.

Under morgonen presenterade Socialdemokraterna ett nytt vallöfte att förbjuda religiösa friskolor.

”Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande. 

– Det ska inte finnas konfessionella inslag, varken i klassrummen eller utanför, sa Anna Ekström (S), kunskapslyfts- och gymnasieminister.

Stockholm stoppar uthyrning

Förra veckan meddelade även Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) att staden från och med nu inte kommer tillåta nya uthyrningar av stadens lokaler till religiösa friskolor.

– Det är ingen idé att de tittar på Stockholms stads lokaler. Och de som funderar på att nyetablera sig kan också glömma att hyra lokaler av Stockholm stad, sa Olle Burell.

Stopp för religiösa friskolor i stadens lokaler

Det fick den kristna Stenfanskolan i Bromma att reagera kraftigt:

– Vi har elever från alla världsdelar utom Oceanien och från hela Storstockholm. Dessutom från väldigt olika socioekonomiska förhållanden. När jag tittar på vår skola är det ett bevis för integration. Så när han påstår något så allvarligt som att religiösa friskolor inte bidrar till integration så undrar jag hur han har mätt det när det kommer till Stefanskolan, sa skolchefen Timoteus Lind.

Friskola rasar mot nya förbudet

Måste inte registreras som religiös

Hur många och vilka friskolor som egentligen berörs av Socialdemokraternas vallöfte är oklart.

– Ett av bekymren med den lagstiftning vi har nu är att vi inte vet hur många konfessionella friskolor det finns, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) under pressträffen.

Stefanskolans skolchef har varit inne på samma fråga.

– Det är inget tvång att anmäla till Skolverket att man har en konfessionell inriktning, och det är det många konfessionella skolor som inte gjort. Jag skulle kunna avregistrera Stefanskolan som konfessionell skola imorgon, säger han.

Regeringen har tidigare tillsatt en utredning för att göra en rättslig analys vad som gäller för religiösa friskolor och föreslå ett tydligare regelverk.

KD: Fel att stoppa religiösa friskolor

Skolborgarrådet vill stänga alla religiösa friskolor – utom en

Socialdemokraterna vill stoppa religiösa friskolor, det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en pressträff på tisdagsmorgonen. Foto: Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.