Nej. Oppositionsrådet Annica Gryhed (S) tycker inte att kommunen ska bygga skolor åt privata aktörer. Men den tycker Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Pressbild/Ingela Bendrot

S vill stoppa skolbygget i Runborg: "Inte rätt väg"

Att kommunen ska bygga en ny skolbyggnad till privata Runborg skola har skapat en politisk strid bland politikerna.

  • Publicerad 11:41, 13 jun 2017

Den 22 maj togs beslut att beställa en programhandling för en ny skolbyggnad, inklusive idrottssal.

LÄS MER: "Lilla skolan i skogen" växer.

Men oppositionsrådet Annica Gryhed (S) ställer sig inte bakom bygget.

– Dels kan man se när man tittar på skolvalet i Kyrkbyn att samtliga övriga skolor har ett högre tryck på sina platser. Ska det handla om att följa Täbybornas preferenser ser vi att det här inte följer dem, säger hon.

– Vi tycker att det är rimligt att en stor friskolekoncern själv tar den risken.

"Inte rätt väg att gå"

Hon poängterar att Täby kommun, till följd av bostadsbyggnationer och stigande invånarantal, har stora investeringar framför sig.

– Vi ska bygga uppemot 17 000 bostäder, det innebär att vi har ett stort behov av bland annat utveckling av infrastruktur, kommunal service, med skolor och förskolor, säger hon.

– Då tycker inte vi att det är rätt väg att gå, att investera i byggnader för andra huvudmän.

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, upplever att socialdemokraterna ändrat sin argumentation.

– Tidigare har S varit oroliga över att friskolorna har egna lokaler, för att vi då inte skulle ha kontroll vad som sker med lokalerna om de lägger ner. Att de hyr lokaler av kommunen har varit bra, säger han.

– Nu verkar man ha bytt fot till att fortsätta motarbeta etableringen av friskolor. Nu är de motståndare till att låta friskolorna finnas i kommunala lokaler. Deras politik i den här frågan hänger inte ihop.

"Rimligt att vi hjälper"

Annica Gryhed menar däremot att debatten aktualiseras nu, på grund av de stora investeringsbehoven, och att det handlar om att fokus måste vara att bygga fler kommunala skolor.

– Det pratas om att det behövs fyra grundskolor och 20 förskolor. Det blir en angelägen fråga hur kommunen ska hantera sina skattepengar, säger hon.

– Huvudinriktningen måste vara att man bygger kommunala skolor så att det finns tillräckligt med platser, en fristående skola kan alltid lägga ner. Kommunen har alltid ansvaret att planera för skolplatser.

Men Johan Algernon menar att utbyggnaden av Runborg inte skulle drabba Täbyborna.

– De hyr i dag av kommunen och då är det rimligt att vi hjälper till, som vilken hyresvärd som helst. De får också ta kostnaderna för det, det hamnar ju på hyran, så det är inte så att Täbyborna drabbas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm