Live. Mosebacketerrassen har tidigare ansökt om att få arrangera 28 livekonserter per år. Foto: David Thunander

S vill tillåta fler spelningar på Mosebacke

Mosebacketerrassen vill arrangera 28 livekonserter, något som Miljöförvaltningen vill begränsa till 19. Det gillar inte Socialdemokraterna.

  • Publicerad 15:30, 23 aug 2019

Politiker. Emilia Bjuggren (S) vill tillåta Mosebacketerrassens ansökning om 28 livekonserter per år. Foto: Sacharias Källdén

Vi har tidigare rapporterat om att Södra Teatern har ansökt om att få arrangera 28 livekonserter på Mosebacketerrassen under nästa år. Detta gillas inte av Miljöförvaltningen, som istället föreslår en begränsning på 19 konserter, vilket är samma antal som tillåts i år.

Södra Teatern får nej om fler utespelningar

Nu uppger Socialdemokraterna i Stockholms stad att man inte ställer sig bakom förvaltningens förslag till beslut, utan väljer att gå på Södra Teaterns önskan.

Anledningen är, enligt Socialdemokraterna, att Södra Teatern förra året arrangerade totalt 60 livekonserter, och staden fick klagomål om höga ljudnivåer. I år hölls 19 spelningar ute, men inga sådana klagomål inkom.

– Jag och Socialdemokraterna anser att det är rimligt att testa att låta Mosebacketerrassen ha 28 speltillfällen under sommaren istället för 19 som majoriteten föreslår, eftersom det hänger ihop med situationen i stort med stor oro över att färre och färre konserter ges i Stockholm. Då tycker vi det är rimligt med 28 tillfällen, som ändå är en halvering av vad Mosebacketerrassen har haft år 2018, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd och vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad.

En balansgång

Emilia Bjuggren (S) menar också att balansen mellan människors rätt till ro i sina bostäder och stadens levande kulturliv är svår, och att man måste ha respekt för båda.

– När det hölls 60 konserter fick vi många klagomål, och människor måste givetvis få hitta ro i sina bostäder, men helhetsbilden är att vi vill att Stockholm ska vara en levande kulturstad, avslutar hon.