PÅVERKAR FÖRETAGARE. Frisören Elke Johnsen bor i Segeltorp och som haft frisörsalongen Klipp’ett i Stuvsta centrum i över trettio år. Hon märker av coronaviruset. ”Det är dämpat med samtal. bara förra veckan fick jag två inställda klippningar från några som faktist jobbade på Södersjukhuset”, säger hon. Foto: Claudio Britos

Så anpassar sig Huddingeborna till coronakrisen

Trots tomma butikshyllor flaggar småhandlarna om att försäljning dalat till följd av coronaviruset. Vi tog oss ut för att fråga de boende i Botkyrka, Huddinge och Skärholmen hur de ändrar sina vanor i krisen.

  • Publicerad 13:40, 18 mar 2020

Jag säljer mest torrvaror och oljor nu, men vi går ändå med förlust.

Tomma hyllor i matbutiker och färre folksamlingar är resultatet av en ökad oro för coronaviruset. Oron har gjort att flera har förändrat sina levnadsvanor. Men det gäller långt ifrån alla. Vi har pratat med flera boende i Botkyrka, Huddinge och Skärholmen om hur deras levnadsvanor har förändrats till följd av viruset.

Meningarna går isär.

– Folk hajpar upp det så himla mycket. Det är som viskleken: Någon säger något och sedan är det ett helt annat budskap som kommer fram, säger Huddingebon Mirja Haglund när vi träffar henne i Skärholmen centrum.

Utanför centrum står Kaj Widberg.

– Jag är mer försiktig. Jag håller avstånd och hälsar inte, och det kommer jag inte göra heller, säger han.

Slår mot handlarna

Folks ökade oro för viruset slår hårt mot de lokala handlarna.

– Jag säljer jättedåligt. Jag kommer nog bara jobba någon dag nästa vecka, sedan är det stopp, säger Ramazan Agir, som driver Emos' blommor på torget i Skärholmen.

Athena Kefalidis, butikschef på Greek Gourmeterie i Hallunda centrum, delar Ramazans upplevelse.

– Det är tydligt att det är mindre folk, och att de är rädda och mer försiktiga. Jag säljer mest torrvaror och oljor nu, men vi går ändå med förlust, säger hon.

Athena menar också att det finns fördelar med att handla hos sin lokala handlare.

– I en mindre butik kan vi bättre kontrollera hygienen och det är färre folk i butiken samtidigt, säger hon.

"Mindre besökare"

Heron city är ett centrum som har märkt av folks ändrade levnadsvanor, med färre besökare än vanligt.

"Under normala besöksfrekvenser är det sällan trängsel i huset, och givet att det är betydligt lugnare just nu så är det ännu mindre risk för trängsel i dagsläget", skriver centrumchefen Maikel Ablahad i ett mejl.

Vad säger era handlare?

"Det beror mycket på vilken typ av hyresgäst. Filmstaden har valt att reducera antalet platser per visning. Det är varje hyresgästs ansvar att följa de regler som myndigheterna föreskriver".

Hur länge kan det fortsätta så här innan butikerna går under?

"Det är alldeles för tidigt att svara på vilka konsekvenser det här får ekonomiskt, det skiljer sig säkerligen mellan olika typer av hyresgäster"

Så säger Folkhälsomyndigheten:

Stanna hemma om du är sjuk.

Var uppmärksam på symptomen, som är feber, hosta, andningssvårigheter, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk.

Tvätta händerna ofta.

Hosta och nys i armvecket.

Unvdik att röra ögon, näsa och mun.

Använd handsprit med en alkoholhalt på minst 60%.

Visa merVisa mindre

Enkät: Har du ändrat dina livsvanor?

Foto: Claudio Britos

Per Ehnman, 78, Stuvsta:

– Jag försöker mest av allt att undvika folkmassor. Men jag är fortfarande ute och rör på mig.
Det känns som om myndigheterna har agerat i den mån de kan. Men det är viktigt att gemene man tar detta på allvar och tänker på de mest utsatta. Och inte rör sig bland folkmassor när man har symptom på feber, hosta och liknande. jag har en dotter som kan hjälpa mig med att handla mat om det skulle behövas, så det är ganska skönt att man har någon iallafall. Så fort vaccinet kommer så är jag först på plats.

Foto: Claudio Britos

Elke Johnsen, Segeltorp:

– Det är dämpat med samtal. bara förra veckan fick jag två inställda klippningar från några som faktiskt jobbade på Södersjukhuset. Å ena sidan är jag tacksam att stammisarna tänker på mig och säger att de inte vill smitta mig. Å andra sidan har jag haft flera kunder under åren som varit krassliga och ändå kommit och klippt sig. Tror att människor börjar tänka sig för mer nu än vad de gjorde förr. Det är viktigt med tanke på de äldre som kan drabbas hårdast. Men bara du håller en bra handhygien tycker jag att det räcker.

– Vi som har små företag får hanka oss fram varje dag, vi försöker alltid ta oss vidare. Jag minns när jag fick förklara för mina kunder om hur momsen fungerade, då de valde att höja den 2011. Jag vet att jag kommer ta mig förbi detta och att om några månader så kommer vi gå tillbaka till det normala.

Foto: Claudio Britos

Isabelle Rogert med barnen Roger och Gloria, Stuvsta:

– Jag har sett hur människor tömmer på hela butiker, det känns lite hysteriskt. Vi kanske väljer att avbryta våra planer på nytt kök då det kan krångla med leveranser och så. Mer än så tror jag att vi inte kommer göra under dessa coronatider. Vi småbarnsföräldrar är vana med barnen ibland är lite krassliga. Jag är inte rädd för att någon i min närvaro ska bli sjuk, men jag har full förståelse om man vill hålla sig på ett avstånd när man hälsar på andra människor.

Foto: Claudio Britos

Peter Eberhag, Östermalm:

– Min pappa, som är 94 år, bor i Bredäng så jag är här för att hjälpa honom. Det har blivit att jag har åkt hit varje dag på sistone. Jag själv känner mig mest orolig för att åka kommunalt, och det är nog fler som känner så. Igår när jag åkte till Bredäng på kvällen var det bara jag och två andra i vagnen. Men det är nog bra att vi inte utsätter varandra för fara.

Foto: Claudio Britos

Athena Kefalidis, butikschef Greek Gourmeterie, Hallunda:

– Det är tydlig färre personer som kommer. De är rädda och mer försiktiga, och det har jag förståelse för. Vi säljer också fler torrvaror och oljor. Men jag tror det är bäst att handla i de lokala, små butikerna. Här kan vi bättre kontrollera hygienen och det är färre personer som vistas i lokalerna samtidigt.