Hemmastadd. "Det har funnits en småstadskänsla". Ylva Hedelius, 75, har växt upp på Gärdet och har aldrig sett det som ett socitetsområde. Foto: Sacharias Källdén

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 08:00, 2 feb 2020

Östermalm. Vad är det för ställe egentligen? Vilka bor där? Vi gjorde ett nedslag på Stureplan, Gärdet och i Norra Djurgårdsstaden för att undersöka saken.

Beatrice De Sotto, 24, har bott på Stureplan i ett år. Hennes uppfattning om folket där stämmer ändå någorlunda med beskrivningen på upplysningssajten hitta.se. Där kan man läsa att människorna på Stureplan är "höginkomsttagare i singelhushåll i storstädernas mest urbana lägen".

Så är dina grannar – enligt söksajten

– De flesta är ganska unga, omkring 30. Och alla ser väldigt fancy ut. Det verkar som att många lever själva eller med sina partners. Många gillar mode och shopping, eller att gå ut med sina vänner på restaurang där de har "organisk mat".

På sajten står det att vanliga intressen här är konst, andra länders kultur och teater. För tydlighetens skull illustreras också området med en genrebild på en ung kille iklädd kavaj och slips och en tjej med armarna i kors.

"Äldre med goda inkomster"

På Gärdet beskrivs människorna istället som "äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa" och medelåldern är 45 år.

– Det stämmer nog. Det är väldigt många som föddes på 70/80-talet. Sen har det alltid varit studenthem här. Det har alltid varit ganska blandat, säger Ylva Hedelius, 75, som bott här sedan 1951.

Gasverketbo. Jonathan Scherl, 35, anser att Norra Djurgårdsstaden präglas av trevliga barnfamiljer. Foto: Sacharias Källdén

Stureplansbo. Beatrice De Sotto kommer från Spanien och har alltid lockats till Stureplan. Hon känner dock inte igen sig i stereotypen om att de som bor där är "fancy". "Det är så inte jag!" Foto: Sacharias Källdén

Är de som bor på Gärdet rika?

– Det är inte sant. Gärdet har varit en tjänstemannastadsdel. Folk jobbade här som vanligt folk. I skolan var det aldrig någon show-off med kläder. Det har funnits en småstadskänsla. De som är 80 år idag har det inte så bra ekonomiskt, det är dåliga pensioner.

Vanliga intressen på Gärdet är enligt sajten konst, andra länders kultur och utrikespolitik. Det påståendet är Ylva aningen skeptisk till.

– Jag skulle säga att mobiler är största intresset. Men många på Gärdet läser böcker. Och det är många hundägare.

"Folket är öppna och glada"

I utkanten av Hjorthagen, vid gasverksområdet, växer Norra Djurgårdsstaden fram. Vilka bor här?

Jonathan Scherl, 35, har bott i gasverksområdet i sex år.

– Det är mycket barnfamiljer här skulle jag säga. Många är trevliga och vill hjälpa varann. Folket är öppna och glada. Det är bra grannsämja, säger han.

Frågar man hitta.se är det dock pensionärer i villa som dominerar området.

– Fast det är ju bara barnfamiljer här, så det stämmer inte. De får jobba på sina generaliseringar, säger han.

Gärdetbo. Ylva Hedelius, 75, tycker sig se ett dominerande intresse bland de som bor på Gärdet – böcker. Foto: Sacharias Källdén

Gärdet. Så här ser den typiska Gärdetbon ut enligt hitta.se. Foto: Hitta.se

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

”Statistiskt säkerställd"

Datan uppdateras varje år och är, säger Hannerland, "inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd".

– Bilderna ska på något sätt representera ungefär den vanliga grupp som finns där. Är det unga urbana hushåll så har vi försökt hitta bilder på unga urbana människor, säger han.

Själv bor Hannerland på Torsplan, i ett kvarter som enligt hitta.se kännetecknas av "urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen".

– Det stämmer hyfsat men kommer nog att förändras. Eftersom mycket där är nybyggt är min gissning att den informationen vi samlar upp nästa gång kommer att visa på fler barnfamiljer och möjligen lite yngre befolkningen än vad vi publicerar i dag.

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Norra Djurgårdsstaden. Penionärer med intresse för populära tv-serier, skönhetsvård och teater, enligt hitta.se. Foto: Hitta.se

Stureplan. "Unga urbana singelhushåll med höga inkomster" dominerar tydligen Sturelplan. Foto: Hitta.se

Så beskriver hitta.se invånarna i ...

Gärdet

Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter kring storstäderna. Vanliga intressen är konst, andra länders kultur och utrikespolitik.

Norra Djurgårdsstaden

Äldre och pensionerade singlar med medelinkomster i bostadsrätt i förort eller småstad. Vanliga intressen är att följa populära tv-serier, skönhetsvård och teater.

Stureplan

Urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen. Vanliga intressen är konst, andra länders kultur och teater.

Visa merVisa mindre