Blackanbo. Edit Paul tycker inte beskrivningen som hitta.se gör av Blackeberg stämmer in så bra. Foto: Ella Söderberg

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer, barnfamiljer eller singelhushåll? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område?

  • Publicerad 16:32, 7 feb 2020

Löjligt med sådana här beskrivningar

Enligt hitta.se är invånarna i Blackeberg "medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt". Men Blackebergsbon Edit Paul håller inte med.

– Nej, det finns ju såklart singelhushåll också, men många bor i bostadsrätter och här finns mest barnfamiljer och pensionerade par.

Trots att man i princip kan stå med ena foten i Blackeberg och den andra i Södra Ängby, skiljer sig beskrivningarna åt avsevärt. I Södra Ängby är invånarna "barnfamiljer med extremt höga inkomster i eftertraktade villaområden".

– Jag tycker att det är löjligt med sådana här beskrivningar. Det har varit en del inbrott i området, och det är onödigt att man beskriver de boende såhär, det kan locka till sig fel personer, säger en kvinna som är på väg till tunnelbanan med sina barn. Hon vill inte ha med sitt namn i tidningen.

Tranebergs strandsbo. Carina Sandelin bor vid Tranebergs strand tillsammans med sin man Bo och trivs bra. Foto: Ella Söderberg

Traneberg. "Äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt med närhet till storstadslivet". Intressen: Teater, litteratur och golf. Foto: hitta.se

"Mycket barnfamiljer"

I Minneberg beskrivs folket lite mer annorlunda. "Unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt med intresse för konst, jämställdhetsfrågor och andra länders kultur".

– Det stämmer rätt bra. Det finns mycket barnfamiljer här, men kanske hälften flyttar sedan till villa, säger Minnebergsbon Martin som har bott här i fem år.

Det är soligt ute när Carina och Bo Sandelin är på väg från sin bostad vid Tranebergs strand. Här ska det enligt sökfunktionen bo "äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt".

– Det stämmer ju inte, det är hyresrätter här. Vi har just flyttat hit och trodde att det bara skulle bo pensionärer, men det är blandat, säger Bo Sandelin.

– Men vi trivs väldigt bra här, lägger Carina Sandelin till.

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Datan uppdateras varje år och är, säger Hannerland, "inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd". Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?
– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Blackeberg. "Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort till stora och medelstora städer". Intressen: Följa populära tv-serier, skönhetsvård och teater. Foto: hitta.se

Södra Ängby. "Barnfamiljer med extremt höga inkomster i eftertraktade villaområden kring storstäderna". Intressen: Näringsliv och samhällsekonomi, golf och utförsåkning. Foto: hitta.se

Så beskriver hitta.se andra områden i Bromma:

Abrahamsberg: "Unga urbana singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt i innerstad eller citynära förort ". Intressen: följa populära tv-serier, skönhetsvård och teater.

Riksby: "Medelinkomsttagare i bostadsrätt i multikulturella etablerade förortsområden utanför storstad". Intressen: alternativ hälsovård, skönhetsvård och astrologi.

Norra Ängby: "Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter kring storstäderna". Intressen: segling, utförsåkning och längdskidåkning.

Visa merVisa mindre