Generaliserade områden. På hitta.se kan man se hur typiska invånare ser ut i olika områden, bland annat i Björkhagen som enligt sajten kännetecknas av "äldre och pensionerade par". Björkisbon Annika Åsäter, 33, tycker å andra sidan att området är ganska blandat. Foto: Sacharias Källdén/hitta.se

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 08:00, 25 jan 2020

–  Det stämmer inte, här är det ju oftast par som bor i småhus, säger Tallkrogenbon Ulla Jansson, 76.

Vi har precis berättat för henne vad det står om hennes område på upplysningssajten hitta.se. Där kan man läsa att människorna i Tallkrogen är "medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort till stora och medelstora städer". Samma uppgift får man om man söker på Hammarbyhöjden.

Det står också att vanliga intressen i Tallkrogen är teater, konst och segling. För tydlighetens skull illustreras också områdena med en genrebild på en kille med flanellskjorta och en tjej iklädd prickig blus.

Tallkrogenbo. "När äldre flyttar ut blir det automatiskt yngre" säger Elsie Bergh, 80. Hon har bott 37 år i samma lägenhet och känner igen sig i beskrivningen av området. Foto: Sacharias Källdén

Villaområde? Tallkrogen är känt för sina småhus, men på hitta.se är det hyresrätter som uppmärksammas. Foto: Sacharias Källdén

80-åriga Elsie Bergh tycker att beskrivningen av Tallkrogen är mer rättvis, kanske för att hon själv inte bor i en av områdets många villor utan i en lägenhet. Men hon är lite skeptisk när det gäller intressebeskrivningarna.

– Segling? Har medelinkomsttagare råd med segling? frågar hon sig.

Om Tallkrogen och Hammarbyhöjden kännetecknas av samma slags invånare, märker man desto större skillnad när man jämför rubriceringarna av folket i Hammarbyhöjden och grannområdet Björkhagen. Det sistnämnda kännetecknas, enligt hitta.se, av "äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt med närhet till storstadslivet".

Björkisbo. Annika Åsäter, 33, har bott i Björkhagen i sju år. Hon tycker att området präglas av "små barn och mycket pensionärer". Foto: Sacharias Källdén

Höjdenbo. Sebastian Frintz, 43, tycker att Hammarbyhöjden verkar ha fler singlar än grannen Björkhagen. "I Björkhagen är det nog lite mer välmående familjer", säger han. Foto: Sacharias Källdén

Björkhagenbon Annika Åsäter, 33, ser en mer blandad befolkning.

–  I bostadsrätterna bor vita hipsters med medelinkomst som jobbar med media. I det stora vita huset bor jättemånga nyanlända, och längst ner i det huset ligger en privatskola där de vita barnen till hipsterföräldrarna går, säger hon.

Vilken bild skulle du själv använda för att beskriva invånarna i Björkhagen?

– Jag skulle nog ändå välja ett äldre halvrikt par. Alternativt den där barnfamiljen.

Hon pekar på ett förbipasserande sällskap som mycket väl skulle kunna bo i en av de där bostadsrätterna.

Hammarbyhöjden/Tallkrogen. "Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort till stora och medelstora städer" Foto: Hitta.se

Björkhagen. "Äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt med närhet till storstadslivet" Foto: Hitta.se

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Datan uppdateras varje år och är, säger Hannerland, "inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd".

– Bilderna ska på något sätt representera ungefär den vanliga grupp som finns där. Är det unga urbana hushåll så har vi försökt hitta bilder på unga urbana människor, säger han.

Gullmarsplan. "Unga urbana singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt i innerstad eller citynära förort" Foto: Hitta.se

Torsplan. "Urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen" Foto: Hitta.se

Själv bor Hannerland på Torsplan, i ett kvarter som enligt hitta.se kännetecknas av "urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen".

– Det stämmer hyfsat men kommer nog att förändras. Eftersom mycket där är nybyggt är min gissning att den informationen vi samlar upp nästa gång kommer att visa på fler barnfamiljer och möjligen lite yngre befolkningen än vad vi publicerar i dag.

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Så beskriver hitta.se invånarna i ...

Björkhagen
"Äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt med närhet till storstadslivet"

Hammarbyhöjden/Tallkrogen
"Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort till stora och medelstora städer"

Farsta centrum
"Pensionärer med låga inkomster i äldreboende eller bostadsrätt"

Farsta Strand
"Medelinkomsttagare i bostadsrätt i multikulturella etablerade förortsområden utanför storstad"

Gullmarsplan
"Unga urbana singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt i innerstad eller citynära förort"

Visa merVisa mindre