Fel ute. Maria, Marcus och lilla Felicia från Backlura tycker inte att det stämmer att de flesta är äldre utan barn i deras område, som den första sökningen gav på hitta.se. Andra sökningen stämde däremot bättre. Foto: Anne Lichtenstein/hitta.se

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer som golfar eller singelhushåll som gillar tv-serier? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men stämmer sajtens beskrivning in på vad boende i Hässelby och Vällingby själva tycker?

  • Publicerad 13:50, 14 feb 2020

En funktion på Hitta.se visar vilka åldrar och livsstolar som dominerar olika områden, och vilka intressen ens grannar har.

I Hässelby gård träffar vi på Bobby Kwik, som precis flyttat till Vällingby och känner igen sig i beskrivningarna av sina gamla grannar i Hässelby gård. På hans tidigare gata beskrivs de boende som "singelhushåll och sambor, 50-64 år".

– Det stämmer ju precis. Jag bodde här med min sambo och det var många äldre som bodde runt omkring oss, säger han.

Samtidigt kan beskrivningarna variera ganska mycket från gata till gata. I Åkermyntans centrum har det äkta paret Maria och Marcus Svanberg, just varit på BVC-besök med lilla Felicia. I deras område, Backlura, ska de flesta vara gifta par över 65. Men det skriver de inte under på.

– Det är hälften barnfamiljer och hälften pensionärer, säger Marcus.

– Eller kanske nästan 75 procent barnfamiljer, inflikar Maria.

Nyinflyttad. Tom Svesse tycker sig ha märkt att träning är stort bland hans grannar, något som stämmer överens med beskrivningen på hitta.se. Foto: Anne Lichtenstein

Hässelby strandsbo. Linda Wig känner igen sig själv i beskrivningen av sina grannar. "Jag är en av dem som gillar TV-spel och skönhetsvård. Och jag är singelhushåll för jag är särbo." Foto: Anne Lichtenstein

Utbrett sportintresse

Intressen då? Enligt sajten är det bara sporter som dominerar i området, och då framför allt golf.

– Det stämmer däremot, säger Marcus. De flesta spelar golf. Våra grannar spelar golf. Och vi spelar också golf!

Även utförsåkning och fotboll ska vara populärt, liksom att besöka sportevenemang.

– Ja, sportintresserade barnfamiljer bor här, säger Maria.

Tom Svesse, 25, är student och bor bredvid Vällingby centrum. Även här är det fysisk aktivitet som gäller, men i det här fallet styrketräning.

– Ja, titta! säger han och pekar över gatan på gymmet.

Nytta och nöje

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som blir ens grannar i samband med en flytt.

Tjänsten uppdateras varje år och är en av hitta.se:s populäraste. Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?
– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Så här säger sajten att det ser ut:

Hässelby gård: Unga och medelålders singlar med låga inkomster i hyresrätt.
Intressen: Astrologi, andra länders kultur, utrikespolitik

Hässelby strand: Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt.
Intressen: tv-spel, skönhetsvård, lösa korsord eller sudoku och kungligheter

Vällingby centrum: Singelhushåll och sambor 65+.
Intressen: Populära tv-serier, skönhetsvård, film och teater

Råcksta: Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt.
Intressen: Andra länders kultur, skönhetsvård och utrikespolitik.

Grimsta: Här kan det skilja sig mellan bara några nummer på en och samma gata - som Kanngjutargränd där de här två beskrivningarna finns:

Äldre och pensionerade par med höga inkomster i bostadsrätt. Intressen: Teater, litteratur, golf och vin

Yngre singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt. Intressen: Prova nya produkter, spela dataspel/TV-spel och skönhetsvård

Visa merVisa mindre

Golfare. Maria, Marcus och lilla Felicia från Backlura tycker inte att det stämmer att de flesta är äldre utan barn i deras område, som det står på hitta.se. Men golfintresset verkar däremot vara utbrett. Foto: Anne Lichtenstein

Stockholm Direkt