Hemkär. Bill Säfström har bott i Birkastan i ett halvår och tror att folk som bor där inte gärna flyttar på sig i första taget. Foto: Claudio Britos

Så är dina grannar – enligt söksajten

Urbana singelhushåll med höga inkomster och intresse för andra länders kulturer och konst. En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 08:00, 9 feb 2020

Vasastan. Vad är det för ställe och vilka bor egentligen där? Vi gjorde nedslag i Sibirien, Birkastan och i framväxande Hagastaden för att undersöka saken.

Rina Dushi, 26, har bott i Hagastaden i ett år och en månad och var en av de första som flyttade in i den nybyggda fastighet som hon bor i.

– Jag tror att folk här är väldigt hurtiga, att de gillar att träna mycket och många har hund som de är ute och går med. Det är inte så mycket barnfamiljer. Jag tror att medelåldern är ungefär 30-35 år, säger Rina Dushi.

Hennes iakttagelser stämmer någorlunda överens med beskrivningen på upplysningssajten hitta.se. Där står det att de boende i Hagastaden är "höginkomsttagare i singelhushåll i storstädernas mest urbana lägen". Som vanliga intressen nämns bland annat "andra länders kultur, gympa och workout, meditation, näringsliv och samhällsekonomi".

Ung stad. Rina Dushi bor tillsammans med sin sambo i Hagastaden som håller på att växa fram. Foto: Claudio Britos

– Jag är inte alls förvånad. Det är en ung stadsdel där folk tycker att hälsa och motion är viktigt och där man hellre går ut och äter än lagar hemma. Det är därför det går att smälla upp en restaurang i varje gathörn, säger Rina Dushi, som är sambo utan barn.

I närheten av Rina Dushi, vid Torsplan, bor också hitta.se:s vd Alexander Hannerland.

– Eftersom mycket här är nybyggt är min gissning att den information vi samlar upp nästa gång kommer att visa på fler barnfamiljer och möjligen lite yngre befolkning än den vi publicerar i dag, säger han.

Konst och utrikespolitik

Enligt hitta.se är de boende i Birkastan intresserade av konst, andra länders kultur och utrikespolitik. Medelåldern i området är enligt sajten 44 år och även här är det urbana singelhushåll med höga inkomster som gäller. Bill Säfström,19, träffar nästan rätt när han gissar på medelåldern.

– Jag skulle tro att den är rätt hög, kanske 47. Det är ganska dyrt att bo här och när man väl får tag i en lägenhet vill man nog inte flytta härifrån. Generellt tror jag att folk här festar och är ute och äter ganska mycket, det är ett väldigt krogtätt område, säger Bill Säfström.

Andra länders kultur

Tova Ingvarsson, 17, har bott i Sibirien i sex år.

– Jag tror att det bor en hel del flerbarnsfamiljer här och att folk är i medelåldern. Det är inget billigt område så jag antar att de flesta har det bra ställt. Vad folk har för intressen är svårt att säga men själv gillar jag att dansa, säger hon.

Enligt hitta.se är människorna i Sibirien, precis som i Birkastan, intresserade av konst, andra länders kultur och utrikespolitik. Medelåldern i området är 43 år, vilket är lägre än i kommunen (45 år) och det är även här vanligt med singelhushåll med höga inkomster.

Informationen i tjänsten på hitta.se baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt vd:n Alexander Hannerland var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

”Statistiskt säkerställd"

Datan uppdateras varje år och är, säger Hannerland, "inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd".

– Bilderna på sajten ska på något sätt representera ungefär den vanliga grupp som finns där. Är det unga urbana hushåll så har vi försökt hitta bilder på unga urbana människor, säger han.

Vasastadsbo.Tova Ingvarsson har bott i Sibirien i sex år, tidigare bodde hon i Birkastan men däremellan en kort sväng i Skåne. Foto: Claudio Britos

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor några andra människor där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget för den som funderar på att flytta dit.

Så du tror inte att det finns någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Så här ser boende i Vasastan ut, enligt hitta.se. Foto: hitta.se