Centrala Vallentuna. Just på Sommarvägen ska en andel unga bo, men Anton Carmryd Cehlinder håller inte med om det. "Nej, verkligen inte", säger han. Sonen Melker tuggar menande på en majskrok. Foto: Mikael Andersson

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer, barnfamiljer eller golfare med goda inkomster? En tjänst på Hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 19:21, 14 feb 2020

Utanför kulturhuset träffar vi Anton Carmryd Cehlinder tillsammans med sonen Melker, hängandes i bärsele på magen. De bor för tillfället i en lånad lägenhet på Sommarvägen i centrala Vallentuna och enligt söktjänsten så ska boende på Sommarvägen vara unga medelinkomsttagare i bostadsrätt.

Tycker du att det här stämmer in på dina grannar?

– Nej, det gör det verkligen inte. Mina grannar är nästan uteslutande medelålders eller pensionerade kvinnor. Jag tror bara jag har sett två killar sedan jag kom hit, säger han.

Resten av kommunen är äldre

Egentligen inte så konstigt. Om man kollar på kommunen överlag så ska den bestå av mestadels äldre och pensionerade singlar, med medelinkomst i bostadsrätt. De boende på Sommarvägen ska också vara intresserade av bland annat antikviteter, hästsport, motorsport, krukväxter – och kungligheter.

– Ett starkt ja på den! Hon jag bor hos håller nog på med allt det där, förutom kungligheter, säger Anton Carmryd Cehlinder.

Bällstaberg. Maria Wredh känner igen känner igen sina grannar i söktjänstens beskrivningar. Foto: Mikael Andersson

Annorlunda är det på Bällstabergs torg, i södra Vallentuna. Här i närheten bor bland andra Maria Wredh tillsammans med ett gäng ”Unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt”. De ska intressera sig för golf, skidåkning, segling och vinprovning. Helt rätt beskrivning enligt henne.

– Ja, det kan nog stämma, säger hon.

Här har hon bott i nästan 10 år och hon känner att hon skiljer sig lite från resterande av grannarna. Ändå trivs hon bra i området, som ligger lugnt till med närhet till skog och strövmarker. Hitta.se tror sig också veta vad de boende på Bällstabergs torg kör för bil: KIA, Mercedes och Nissan.

– Ja, de kan nog finnas här, men... Det är ju väldigt mycket Volvo här.

Jodå. Volvo är också favoritbilen i resten av Vallentuna, enligt söktjänsten.

Unga singlar som enligt Hitta.se ska bo på den udda sidan av Sommarvägen. Fast ynglingar lyser med sin frånvaro på gatan, enligt en av grannarna. Foto: Hitta.se

Vallentuna som kommun ska domineras av äldre personer. Foto: Hitta.se

Marknadsföringsdata

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Datan uppdateras varje år och är, säger Alexander Hannerland, "inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd".

Vid varje område finns bilder på människor som ska representera invånarna. I Bällstabergs torgs fall får en välfixad medelålders familj flytta in i en nybyggd lägenhet vid vattnet. På Sommarvägen står ett par unga singlar framför ett hyreshus, och hela Vallentuna får representeras av två gråhåriga personer med stora leenden.

– Bilderna ska på något sätt representera ungefär den vanliga grupp som finns där. Är det unga urbana hushåll så har vi försökt hitta bilder på unga urbana människor, säger Alexander Hannerland.

Han tror att tjänsten, som är en av hitta.se:s populäraste, används för både nytta och nöje. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget, säger Alexander Hannerland.

Så beskriver Hitta.se invånarna i...

Vallentuna centrum
"Pensionärer med låga inkomster i äldreboende eller bostadsrätt”
Medelålder: 50 år, medelinkomst: 21 561 kronor.

Brottby
"Medelinkomsttagarfamiljer i villaområden utanför små- och medelstora städer"
Medelålder: 48 år, medelinkomst: 26 998 kronor.

Ormsta
"Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter kring storstäderna"
Medelålder: 47 år, medelinkomst: 25 990 kronor.

Frösunda
"Äldre och pensionerade medelinkomsttagarpar utan barn i villa utanför småstäder"
Medelålder: 48 år, medelinkomst: 24 511 kronor.

Angarn
"Medelinkomsttagarfamiljer i villaområden utanför små- och medelstora städer"
Medelålder: 47 år, medelinkomst: 26 559 kronor.

Vallentuna kommun
"Äldre och pensionerade singlar med medelinkomster i bostadsrätt i förort eller småstad"
Medelålder: 47 år, medelinkomst: 28 052 kronor.

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Nu ska moppebilarnas säkerhet utredas

Nyheter ✓Öka bältesanvändning ✓vinterdäck ✓utbildning Allt fler ungdomar kör mopedbil, i takt med det ökar olyckorna i bilarna. Nu har Transportstyrelsen lagt fram en rapport för se över säkerheten hos fordonen.fredag 28/2 14:52
Stockholm Direkt