Järfällabor. Så tycker Rizgar Salih från Barkarbystaden till höger och Nils-Olov Norlander från Bolinder strand till vänster om sina områden.

Så är dina grannar – enligt söksajten

Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 13:21, 14 feb 2020

"Unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt, med närhet till storstadslivet". Så beskrivs stillsamma Bolinder Strand på hitta.se. Vi tar oss ut till bostadsområdet vid Mälaren för att se om bilden verkligen stämmer. Där träffar vi Nils-Olov Norlander, 65 år, som direkt ger oss en annan bild av sina hemtrakter.

– Det där stämmer bara till hälften. Tyvärr bor det för få unga barnfamiljer här. Det finns ingen närbutik, inget dagis och bara ett enda ställe med gungor och sandlåda. Där har det gjorts en miss när det byggts, säger pensionerade ekonomen Nils-Olov.

Han tror att den missvisande beskrivningen på sajten beror på önsketänkande.

– Byt ut unga barnfamiljer mot gamla trötta pensionärer så stämmer det, skojar han.

Den typiske invånaren i Bolinder Strand ska enligt hitta.se även vara intresserad av "konst, teater och litteratur", men Nils-Olov tror att även friluftslivet i området lockar folk att flytta dit.

– Ja, vad ska man annars göra när man är pensionär? Då ägnar man sig åt konst och litteratur. Jag tror snarare att de som vill ha nära till naturen som söker sig till Bolinder Strand.

Bolinder strand. Här bor "unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt, med närhet till storstadslivet" enligt hitta.se Foto: Hitta.se

Barkarbystaden. Här bor "medelinkomsttagare i bostadsrätt i multikulturella, etablerade förortsområden utanför storstad", enligt hitta.se. Foto: Hitta.se

Tv-spel och serier

I Barkarbystaden däremot beskrivs invånarna som "medelinkomsttagare i bostadsrätt i multikulturella, etablerade förortsområden utanför storstad". De boende ska vara intresserade av att "spela tv- och dataspel, följa populära tv-serier och alternativ hälsovård".

Rizgar Salih, 60, hajar till på beskrivningen och känner igen sitt eget hushåll.

– Jag har barn som hela tiden ska hålla på med sin mobil eller spela tv-spel. Jag har en dotter som är 19 år och en son som är elva. Teknologi är bra, men de unga har isolerat sig för mycket. Det är flera på mitt jobb som säger samma sak, säger Rizgar, som har bott i Barkarbystaden i fem år.

Rizgar beskriver sig själv som en öppen och social person som undviker att fastna med mobilen. Däremot finns det vissa inslag av alternativ hälsovård i hans vardag.

– Jag tycker mycket om gurkmeja. Så för mig stämmer det. Det renar kroppen och det fungerar för mig, så jag rekommenderar det, säger Rizgar.

Bolinder Strand. Pensionären Nils-Olov Norlander tycker bara beskrivningen av hans grannskap stämmer till hälften. Foto: Mikael Andersson

Barkarbystaden. Här är man intresserad av "tv- och dataspel, populära tv-serier och alternativ hälsovård", enligt hitta.se. Foto: Mikael Andersson

Skiljer sig åt

Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena. Beskrivningarna kan skilja sig radikalt åt från gata till gata i ett och samma område.

Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

– Bilderna ska på något sätt representera ungefär den vanliga grupp som finns där. Är det unga urbana hushåll så har vi försökt hitta bilder på unga urbana människor, säger han.

Han medger också att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Så beskriver hitta.se invånarna i...

Västra Jakobsberg:

"Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa", som är intresserade av "segling, teater, konst och utförsåkning".

Söderhöjden:

"Unga och medelålders låginkomsttagarfamiljer" med ett intresse för "astrologi, utrikespolitik, skönhetsvård, vidareutbildning, foto och film".

Viksjö:

"Unga medelinkomsttagare i bostadsrätt" som är intresserade av "golf, utförsåkning och segling".

Kallhäll:

"Äldre och pensionerade singlar med medelinkomst i bostadsrätt", som är intresserade av "astrologi, trav och galopp, konst, skönhetsvård och ungdomskultur".

Veddesta:

Äldre medelinkomsttagarfamiljer med äldre- eller utflugna barn" som är intresserade av golf, utförsåkning, vin och segling".

Barkarbystaden:

"Medelinkomsttagare i bostadsrätt" som gillar att "spela tv- och dataspel, alternativ hälsovård och att följa populära tv-serier".

Bolinder strand:

"Unga höginkomsttagarfamiljer med barn" som gillar "teater, konst och litteratur".

Stockholm Direkt