Minna Engelmark tycker att områdesbeskrivningen av Kristineberg passar ganska bra in på henne. För Kungsholmen i stort gäller ”urbana singelhushåll med höga inkomster”. En bild Minna också tror kan stämma rätt bra. – Det tror jag, jag har flera vänner som är singlar och bor på Kungsholmen, säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Så är dina grannar – enligt söksajten

Urbana singelhushåll eller barnfamiljer med höga inkomster? En populär tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt område på det viset?

  • Publicerad 20:00, 12 feb 2020

– Ja, det låter rimligt. Jag är gift och ska ha barn om 20 dagar, så det passar väl ganska bra in på mig, säger Minna Engelmark och skrattar till.

Vi har precis berättat om hur boende i Kristineberg beskrivs i livsstilskartan på hitta.se.

Här bor ”urbana familjer med barn och höga inkomster i bostadsrätt på eftertraktade adresser i storstäderna” enligt sajten som även berättar om fördelningen mellan män och kvinnor och inkomster i området. Dessutom beskrivs populära intressen. Andra länders kultur, utrikespolitik, konst men också modenyheter, segling och vinprovning ska det vara. Där blir träffsäkerheten mer blandad i Minnas fall.

– Jag är designer så den delen stämmer ju, men både jag och min man är nykterister, säger hon och beskriver sitt område som lugnt, härligt och med mycket natur.

Jonathan Kinuthia Lind tycker inte bilden av Kristineberg som ett område med "urbana familjer med barn och höga inkomster i bostadsrätt" passar så väl in. - Nej, det är blandat. Jag tycker det känns som att det är mer unga här, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Ett stenkast bort, i Fredhäll bor det generellt ”Unga urbana singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt i innerstad eller citynära förort” enligt söksajten.

– Det tror jag stämmer rätt bra, det är många små lägenheter här. Men samtidigt är det mycket bostadsrätter så då har man kanske inte så låg inkomst, säger Petter som bor i området.

Celina Lindström tycker att det är en mix.

– Det finns ju många ettor här, men samtidigt ser jag jättemycket barnfamiljer här och det finns många förskolor. Jag tycker det är otroligt blandat, säger hon.

Och ska man ta hitta.se på orden så stämmer även det. För beskrivningarna varierar för varje område men också ner till varje kvarter.

Ett svep över området från Snoilskyvägen, via Rålambsvägen ner mot Love Almquists väg till Kristinebergs strand visar att det ska bo alltifrån ”medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt”, ”unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt” till ”pensionärer med medelinkomster”, ”unga urbana singelhushåll med goda inkomster” och ”urbana höginkomsttagarfamiljer med barn i bostadsrätt”.

Celina Lindström har bott i Fredhäll i 1,5 år och tycker det är en mix av boende i området. Foto: Sacharias Källdén

Petter tycker att söksajtens generella bild av Fredhäll, med många singelhushåll passar ganska bra. Foto: Sacharias Källdén

Så vad ligger bakom beskrivningarna? Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena.

Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Datan uppdateras varje år och är, säger Hannerland, ”inte hundraprocentigt exakt men statistiskt säkerställd”.

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Bland de vi frågar går åsikterna lite isär om de generaliserande bilderna.

– Det skulle kunna vara negativt och leda till segregation, om ett område beskrivs som mindre fördelaktigt, att någon kan välja att inte flytta dit, säger Minna Engelmark.

Celina Lindström tycker att det kan finnas en poäng i att få en första uppfattning av ett område på det sättet.

– Men det är ju alltid någon annans specifika uppfattning, och inte sin egen, säger hon.

– Jag tror inte det ska tas så allvarligt. Generaliseringar får man höra ändå från olika håll och de kanske är ännu mer snedvridna. De här bygger väl ändå på någon form av statistik, säger Petter.

GENRE. Så är är bilden av människorna som bor på Kungsholmen, enligt hitta.se Foto: hitta.se

GENRE. Så är är bilden av människorna som bor i Fredhäll, enligt hitta.se Foto: hitta.se

Fler områdesbeskrivningar

Kungsholmen

Urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen

Vanliga intressen är konst, andra länders kultur och utrikespolitik.

Lilla och Stora Essingen

Unga urbana singelhushåll med goda inkomster i bostadsrätt i innerstad eller citynära förort
Vanliga intressen är andra länders kultur, utrikespolitik och konst.

Stadshagen

Barnfamiljer med extremt höga inkomster i eftertraktade villaområden kring storstäderna

Vanliga intressen är konst, andra länders kultur och utrikespolitik.

Övre Kungsholmen och Norr Mälarstrand

Urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen
Vanliga intressen är konst, andra länders kultur och utrikespolitik.

Visa merVisa mindre