Stämmer bra. Pernilla Widstrand och hunden Charlie tycker att livsstilskartan speglar verkligheten i Solhem. Foto: Mikael Andersson

Så är dina grannar i Spånga – enligt söksajten

I Spånga bor en salig blandning av äldre med goda inkomster som gillar segling, och singlar med medelinkomst i hyresrätt som gillar konst. Detta om man ska tro livsstilskartan på hitta.se. Men stämmer bilden överens med verkligheten?

  • Publicerad 14:25, 21 feb 2020

På söksajten hitta.se kan man se vilken livsstil boende i olika områden har. Informationen i tjänsten baseras på data som vanligtvis används för riktad reklam, och är framtagen genom undersökningar där ett urval av människor fått representera områdena.

Vi beger oss till Solhem, där det till största del bor äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa, enligt sajten. Invånarna röstar borgerligt och deras intressen är bland annat segling, utförsåkning och näringsliv. Pernilla Widstrand, 50, bor i området och tycker att beskrivningen stämmer väl överens med verkligheten.

– Kanske inte segling, men skidor absolut. Vi trivs jättebra här och har varit supernöjda med förskola och skola, säger hon.

Hon tycker även att intresseområdena stämmer överens med hennes man. De har tillsammans med sina två barn bott i Solhem i 13 år och det enda hon inte trivs med är nedskräpningen i området.

– Vi pratar så mycket om miljö, men vi är så dåliga med vår närmiljö, säger hon.

Villabor. I Solhem bor äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa och de gillar segling och utförsåkning. Foto: Hitta.se

Mäklaren Susanne Wesslin i Bromsten tror att livsstilskartan kan vara ett bra verktyg för hennes skrå. Foto: Mikael Andersson

Unga i bostadsrätt

I Bromsten finns en del olika beskrivningar av livsstilar. Men runt Cervins Väg ska det enligt hitta.se bo unga medelinkomsttagare i bostadsrätt. Deras intressen är precis som i Solhem utförsåkning och näringsliv, men också golf.

– Jag tycker att beskrivningen stämmer in, även på min man, säger mäklaren och Bromstensbon Susanne Wesslin, 36.

Hennes egna intressen består bland annat av att laga mat och äta ute, vilket kan tänkas gå hand i hand med intresseområdet vin och vinprovning som invånarna i området ska ha, enligt hitta.se. Och Susanne Wesslin ser fördelar med livsstilskartan.

– Det kan vara ett bra verktyg för oss mäklare, säger hon.

Generaliserande

Och enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten just att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

Så är dina grannar enligt hitta.se

Spånga

I Spånga bor 50 procent män och 50 procent kvinnor och medelåldern i området är 43 år. Andelen pensionärsfamiljer är 28 procent och högre än i resten av Stockholms stad. 50 procent av invånarna i Spånga räknas som högutbildade.

Spånga torg

Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort. Intressen är bland annat populära TV-serier, skönhetsvård, teater och astrologi.

Gråstensvägen, Sundby

Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter. Intressen är segling, konst och golf.

Tallstubbsbacken, Solhem

Barnfamiljer med höga inkomster i välbeställda villaförorter. Här gillar man samhällsekonomi, utförsåkning och utrikespolitik.

Barnfamiljer. På Tallstubbsbacken bor barnfamiljer med höga inkomster i välbeställda villaförorter. Här gillar man samhällsekonomi, utförsåkning och utrikespolitik enligt hitta.se. Foto: Hitta.se

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55