RUNBYBO. Emil Eriksson, 38, trivs bra i Runby där han bor med familjen. Men han tycker inte att de intressen som enligt söksajten karaktäriserar Runbyborna stämmer in på honom. Foto: Mikael Andersson

Så är dina grannar i Väsby – enligt söksajten

I Upplands Väsby bor det en salig blandning av äldre med goda inkomster som gillar segling och medelinkomsttagare i bostadsrätt som gillar - astrologi. Detta om man ska tro livsstilskartan på hitta.se. Men stämmer bilden överens med verkligheten?

  • Publicerad 07:15, 21 mar 2020

Då kan man ju få en uppfattning om vad det är för typ av människor som bor där.

Vi beger oss till Runby, där det enligt söksajten bor "unga till medelålders barnfamiljer med låga inkomster i hyresrätter." Många Runbybor bor även i 60- och 80-talsvillor och är intresserade av skönhetsvård, att prova nya produkter och astrologi.

– Vi passar nog inte in på någon av de intressen du beskrev. Absolut inte astrologi. Vi gillar att vara ute i naturen, som är nära här i Runby, säger Emil Eriksson, 38.

Han flyttade hit med sin fru Emma och barnen Hugo 3, och Anna, 1, för ett år sedan. De bor på Oxundavägen i ett 50-talsradhus och trivs bra i området, som de tycker är lagom nära stan och med bra pendlarläge.

– Huset stämmer ju in på vårt och här finns många barnfamiljer. På vår gata är det nog hälften barnfamiljer. Men här finns även en befolkning som blir äldre, säger Emil, just nu pappaledig ett par dagar i veckan från sitt jobb som IT-konsult.

Om tio år hoppas han området fortfarande är familjevänligt och fortsätter ha blandad bebyggelse med hus, radhus och lägenheter.

– Ett kafé på den här sidan järnvägen skulle också vara trevligt, säger han.

INTRESSEN. Ann-Catrine Ahlgren, 68, bor på Sjukyrkoberget. Hon har själv använt söktjänsten någon gång, och tycker att golf, utförsåkning och segling stämmer överens med grannarnas intressen. "Men själv är jag mest intresserad av friluftsliv och promenader." Foto: Mikael Andersson

Bollstanäsbor som golfar

Vi tar oss vidare till Bollstanäs, där det enligt söksajten bor "äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter kring storstäderna". Bollstanäsborna ska vara intresserade av golf, utförsåkning och segling.

– Ja, det där med golf stämmer, det är det många som spelar här. Även vi, säger Britt Axelsson, som är ute och promenerar med maken Gunnar vid Norrviken.

De 72-åriga makarna flyttade in i villan i Bollstanäs 1977, och här bor de fortfarande.

– Det är många äldre som bor här, det stämmer, och många har utflyttade barn. Men det kommer fler och fler barnfamiljer.

De har inte själva använt söksajten, men tycker den är en bra idé om man ska flytta till ett område.

– Då kan man ju få en uppfattning om vad det är för typ av människor som bor där, säger Gunnar.

Om tio år tror de Bollstanäs har föryngrats.

– Många av våra grannar är ju över 80, så det kommer att ske ett generationsskifte. Det har redan börjat, säger Britt.

SANT. - Ja, det där med golf stämmer, det är det många som spelar här. Även vi, säger Britt Axelsson, här bakom maken Gunnar. De 72-åriga makarna flyttade in i villan i Bollstanäs 1977 och här bor de fortfarande. Foto: Mikael Andersson

Sjukyrkoberget ligger nära naturen

Ann-Catrine Ahlgren, 68, är ute och går med pudeln Sigge och tollaren Miller. Hon bor på Sjukyrkoberget, blott ett hundskall från Bollstanäs.

– Vi bor i ett villaområde nära Sandaspåret och discgolfparken. Jag skulle nog ha svårt att lämna huset, har ju bott där sedan 1980 och det ligger så fint vid skogen.

Hon har själv använt söktjänsten någon gång, och tycker att golf, utförsåkning och segling stämmer överens med grannarnas intressen.

– Men själv är jag mest intresserad av friluftsliv och promenader, och hoppas att de som flyttar hit också är det.

Om tio år ser hon framför sig att fler barnfamiljer och fler folk från andra länder bor på Sjukyrkoberget.

– Det är positivt, säger hon innan hon fortsätter hundpromenaden i det vackra vädret.

Generaliserande

Enligt Alexander Hannerland, vd för hitta.se, var det ursprungliga syftet med tjänsten just att ge en uppfattning om vilka som kan bli ens grannar i samband med en flytt.

Tjänsten är en av hitta.se:s populäraste, och Hannerland tror att den används för både nytta och nöjes skull. Samtidigt medger han att beskrivningarna är generaliserande.

–  Bara för att det står att det bor många småbarnsfamiljer i området betyder det inte att det inte bor någon annan människa där. Så det kan inte vara det enda beslutsunderlaget.

Ser du någon risk för att tjänsten kan leda till att bara en viss typ av människor väljer att flytta till ett visst område?

– Jag tror inte att hitta.se är tillräckligt starkt för att påverka befolkningsutvecklingen, så nej.

SJUKYRKOBERGET. De som bor på Sjukyrkoberget är äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa, enligt söksajten. Foto: hitta.se

RUNBY. Så här ser typiska Runbybor ut, enligt söktjänsten. Foto: hitta.se

Så är dina grannar enligt hitta.se

Bollstanäs
Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa. Fler pensionärer än i övriga kommunen. Vanliga intressen: golf, utförsåkning och segling.

Fresta
Medelålders flerbarnsfamiljer med goda inkomster. Intressen: utförsåkning, golf och längdskidåkning.

Skälby
Äldre medelinkomsttagarfamiljer med äldre eller utflugna barn. Vanliga intressen: skönhetsvård, astrologi och prova nya produkter.

Brunnby-Vik
Äldre medelinkomsttagarfamiljer med äldre barn eller utflugna barn. Vanliga intressen: golf, utförsåkning och snickra/måla. 38 procent högutbildade.

Runby
Flerrbostadshus och villor byggda på 1960- och 1980-talet. Färre pensionärer än i övriga kommunen.

Apoteksskogen
Flerbostadshus och kedjehus byggda på 60- och 70-talet. Fler pensionärsfamiljer än i resten av kommunen. Intressen: astrologi, skönhetsvård och att prova nya produkter.

Källa: hitta.se

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15

Så ska Väsbys företagare räddas

Nyheter Restaurangägare: "Vore bättre om hyrorna kunde sänkas" Med anledning av coronakrisen går kommunen nu ut med ett tillfälligt stödpaket för företagare i Väsby. Wadih Mourad som äger restaurang Texas Longhorn är dock osäker på om det kommer att hjälpa.fredag 27/3 16:30

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt