Långfärdsskidor i Norrort, snart är det dags. Foto: Barbro Wickströmm, Mostphotos

Så är statusen för skidspår i Norrort

Snön har fallit under natten och faller ännu, nu är det stora frågan - kan man åka längdskidor redan ikväll?

  • Publicerad 11:21, 17 jan 2018

I Vallentuna kommun är man redan nu i full färd med att förbereda spåren.

– Vi ska faktiskt ut precis nu och börja förbereda i både Össeby och på golfbanan i Veda, säger Ola Nilsson, arbetsledare i Vallentuna kommun.

Troligtvis kommer man att kunna åka redan under kvällen.

– Vi ska börja med att packa skidspåren, och sen får vi se om vi drar spår. Men jag tror absolut att man kommer att kunna åka ikväll, säger Ola Nilsson.

I Danderyd är läget lite mer oklart.

– Jag vet att man har bett om prioritet för att dra spåren i Enebyberg, men jag har inte hört om de hunnit ut ännu för att börja, säger Hans Henke, fritidssamordnare i Danderyds kommun.

Främsta prioritet är alltså att dra spår i Enebyberg och även vid Djursholms golfbana.

– Jag vågar egentligen inte lova något, men direkt när snön kommer så brukar de vara snabba ut. Det är lättare att dra spår i Enebyberg, vid Djursholm är det lite svårare då det finns en hel del isbanor som de måste fixa först, säger Hans Henke.

Han fortsätter:

– Om snön ligger kvar kommer det gå att åka snarast. Man kan hålla koll på vår hemsida eller skidspår.se, vi ska vara duktiga på att skriva ut när folk kan åka.

Men i Täby kommun ser läget lite annorlunda ut.

– Det har nog inte kommit tillräckligt med snö för att börja dra spår ännu. I skogen behövs det mer snö då träd och sånt fångar upp en del snö, så om det inte är tillräckligt för att dra spår i skogen börjar man dra spår på ängarna, säger My Rönnols, fastighetschef i Täby kommun.

Dessutom menar My Rönnols att man i första hand prioriterar annat.

– Först måste man ploga parkeringar och sånt för att ta sig in till dessa områden där spåren ska dras. Och det är ingen ide att dra spår så länge som det snöar, så jag tror att vi kommer att avvakta till snöfallet är över.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentunaduo återförenad – efter tre decennier isär

Nyheter "Man vet aldrig hur långt man kan nå" Efter att ha umgåtts i samma gäng under tonåren i Vallentuna, har de nu 30 år senare återknutit kontakten för att skapa musik tillsammans.fredag 19/10 14:08

Bönderna rustar efter sommarens extremhetta

Nyheter "Skulle bli problematiskt med en till varm sommar" En krissommar med oerhörd torka skapade stora problem för bönderna. Vi besökte en av Norrorts bönder för att ta reda på hur de överlevt sommaren – och hur tankarna på framtiden går.fredag 19/10 14:05