På torsdagen höll stadsdelen sitt första nämndmöte för säsongen. Dödsskjutningen i Råcksta var en av sakerna som togs upp på mötet. Foto: Victor Malmcrona/Mikael Andersson

Så arbetar Hässelby-Vällingby efter dödsskjutningen

Skjutningen i Råcksta tidigare i veckan var en av de saker som diskuterades på Hässelby-Vällingbys första stadsdelsnämndsmöte sedan sommaruppehållet.

  • Publicerad 11:57, 30 aug 2019

Ett femtontal medborgare hade letat sig till Hässelby-Vällingbys första nämndmöte för säsongen, som gick av stapeln på torsdagen.

Bland annat kommenterade stadsdelsdirektör Denise Melin den skjutning som skedde i Råcksta natten till i onsdags, där en 18-årig kvinna blev mördad.

– Vi hade kontinuerlig kontakt med polisen från klockan sex på morgonen, och med hyresvärden. I samarbete med polisen så satte vi in vår egen resursgrupp, som stöttar vid allvarliga händelser, sa Denise Melin.

Hon fortsatte:

– Ungefär 35 samtal hade de på plats med boende som var oroliga. Det har varit jätteuppskattat, både av polisen men speciellt från boende. Jag är stolt över den insats som våra medarbetare gjorde.

Hon konstaterade också att förvaltningens krisplan fungerade bra i samband med händelsen.

Boende: Otäckt när våldet kryper så nära inpå

Resursteam på plats i Råcksta för att stötta boende

Det togs upp under frågestunden

Även frågor av mindre allvarlig karaktär togs upp under kvällens gång – som den om alla duvor på Hässelby gårds torg.

– Det är väldigt smutsigt på parkvägen från tunnelbanan, de sitter ju bara där och dräller ner, sa en man under frågestunden.

Denise Melin svarade att frågan om att få bort duvorna och smutsen de lämnar har hög prioritet.

– Det kan låta enkelt, men staden är stor och det är många som har olika ansvarsområden, men jag kan säga att vi kommer få bort det och jag hoppas vi kan lösa det snart, sa hon.

Peter Engberg (S) tipsade också förvaltningen om att det kan vara effektivt att använda sig av tämjda örnar för att bekämpa duvplågor.

Vidare var Lars Hannéll, ordförande i Hässelby Hembygdsförening på plats och presenterade ett förslag om att sätta upp ett minnesmärke över Hässelbys gamla järnväg. Nämndordförande Bo Arkelsten (M) tackade för förslaget, och bad att det skulle lämnas in som medborgarförslag så att förvaltningen kan titta närmare på saken.

Det här togs också upp på mötet

✓Miljöförvaltningen ska göra en fördjupad analys av vattnet vid Maltesholmsbadet, för att se till att badet inte behöver stänga nästa sommar.

✓Möjligheten att skapa en mötesplats för nyanlända på Tegelhögen utreds.

✓Nämnden gick vidare med tre medborgarförslag, där staden ska se över:

- Möjligheten att göra om vissa gräsmattor till ängsmark

- Om Nälsta utegym ska repareras och få träflis istället för grusunderlag

- Om det går att bygga en lekplats med en gunga för barn som är rullstollsburna


 

Nu kan det kosta att skippa läkarbesöket

Nyheter Regionen föreslår straffavgift för ogiltig utevaro Region Stockholm vill införa en obligatorisk avgift på 400 kronor för den som uteblir från ett läkarbesök utan giltigt skäl. Nu ska frågan prövas i Hälso- och sjukvårdsnämnden.måndag 20/1 16:44

Då öppnar nya polishuset i Rinkeby

Nyheter Vill anställa lokalbor: "Vi behöver mer mångfald inom polisen" Till sommaren ska det nya polishuset i Rinkeby stå klart, efter flera förseningar. Rekryteringen av tio nya anställda till bland annat receptionen är i full gång, och det är Rinkebybor som polisen är...måndag 20/1 16:39

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt