Arrangörerna och polisen gör en rad insatser för att förebygga sexualbrott under årets We are Stockholm och Stockholms Kulturfestival. Foto: Alexander Tillheden/Stockholms stad

Så arbetar polisen under We are Stockholm

I dag börjar årets upplaga av ungdomsfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården. Polisen har en särskild kommendering som bland annat ska fokusera på sexualbrott och narkotikaanvändning bland unga.

  • Publicerad 14:12, 13 aug 2019

We Are Stockholm arrangeras varje år i Kungsträdgården i Stockholm. I dag börjar 2019 års upplaga och i genomsnitt 200 000 besökare per dag väntas besöka festivalområdet till och med lördag.

Enligt polisen har en kommendering tagits ut för att säkerställa tryggheten kring evenemanget, som är klassad som en särskild händelse. Bland annat läggs ett extra stort fokus på att arbeta mot sexuella ofredanden.

– Polisen ser allvarligt på den här typen av brottslighet, särskilt när det gäller ungdomar. Vid evenemang sker sexuella ofredanden främst i trängsel och mörker till exempel i publikhavet framför en scen. Polisanmäl alltid om du blir utsatt för eller bevittnar ett misstänkt brott. På så vis ökar möjligheten för att en gärningsperson ska bli fälld, säger Torgny Söderberg som kommenderingschef för We Are Stockholm och Kulturfestivalen som pågår samtidigt.

Politiker kräver åtgärder efter sextrakasserier på We Are Stockholm

Satsning mot narkotika

Polisen genomför även, precis som under Lollapalooza, en särskild satsning mot ungdomar som använder narkotika.

Enligt Torgny Söderberg kommer civilklädd polis, med lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar, att röra sig vid festivalområdet för att fånga upp unga som misstänks ha använt eller hanterar narkotika.

Polisen kommer även att ha anmälningsupptagning på området för att underlätta möjligheten att anmäla brott.

– Vi har poliser på plats för att säkerställa tillgänglighet, synlighet och att det ska vara lätt för festivalbesökare att ta kontakt. Erfarenheter visar hur viktigt det är att de ungdomar som anmäler brott snabbt blir omhändertagna, annars är risken stor att de inte fullföljer sin anmälan, säger Torgny Söderberg.

Så ska We are Sthlm och Kulturfestivalen stoppa sexbrotten