Så badar du säkert i sommar

Antalet drunkningsolyckor ökar i Sverige. Kenneth Svensson, ansvarig för Fjärdhundrabadet, är noga med säkerheten. – Alla som jobbar här har fått utbildning, säger han.

  • Publicerad 14:17, 8 aug 2018

Ha koll på varandra och meddela andra om du ska ut och bada

En sammanställning från Svenska Livräddningssällskapet visar att 35 personer mist livet i drunkningsolyckor under juli i år jämfört med 12 personer under juli 2017.

Av dessa dödsfall skedde ett i Enköping. Den 8 juli drunknade en kvinna i 80-årsåldern i en privat pool. Kvinnans man upptäckte att kvinnan låg och flöt i poolen efter att mannen hade varit borta en stund. Hjärt- och lungräddning påbörjades men kvinnans liv gick inte att rädda.

Kenneth Svensson, ansvarig för Fjärdhundrabadet, tror att ökningen av olyckor helt enkelt beror på att fler badar i och med det varma vädret.

– Peppar, peppar har det inte hänt något här i år, säger Kenneth Svensson.

Förra året inträffade två tillbud på badet. Det ena var en tonåring som inte kunde simma, men hamnade under vattenytan och fick tas upp av personalen. Det andra var en vuxen man som hade glömt att ta med sin medicin, även det slutade bra.

På Fjärdhundrabadet är säkerheten viktig och all personal har fått utbildning i livräddning, hjärt- och lungräddning och hjärtstartare.

– Klarar man inte av det kan man tyvärr inte jobba här, säger Kenneth Svensson.

Att personalen är utbildad och är på sin vakt innebär samtidigt inte att föräldrarna kan lämna småbarn utan uppsikt.

– Vi är badvakter, vi är inte barnvakter, säger Kenneth Svensson.

Hans bästa råd för att undvika olyckor är att folk ska undvika att bada ensamma, och badvakta varandra. Småbarn och ej simkunniga ska inte bada för långt ut. Föräldrar ska hålla sina småbarn under uppsikt.

– Ha koll på varandra och meddela andra om du ska ut och bada, säger Kenneth Svensson.

När det gäller naturbad avråder han också från att småbarn leker med uppblåsbara plastleksaker, eftersom det kan göra att de kommer ut på för djupt vatten.

På Fjärdhundrabadet har det i år inte hänt något värre än att någon har halkat och fått skrapsår. Då har ända badet mellan 600 och 1000 besökare varje dag. Badet fortsätter att locka besökare på sensommaren, fast många kommer senare på dagen när semestrarna är över.

Ett vanligare problem är att besökare inte tvättar sig tillräckligt innan de badar, eller har på sig för mycket sololja när de hoppar i. Fjärdhundrabadet har nyligen haft stängt och sanerats på grund av bakterier i vattnet.

Badet är utrustat med ett larm som varnar när det finns bakterier i vattnet. Den 2 augusti utlöstes detta och drifttekniker fick tömma alla pooler samt rengöra dem. Ingen hade blivit sjuk av vattnet och den 6 augusti var badet sanerat och öppet som vanligt.

Omkomna i drunkningsolyckor juli 2018

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna genom drunkningsolyckor visar att 35 personer mist livet under juli i år jämfört med 12 personer under juli 2017.

Totalt har 97 personer omkommit t.o.m. sista juli i år jämfört med 66 personer under samma period 2017.

Nytt projekt ska öka läsförståelsen

Nyheter Nytt bokprojekt i Enköping har en förhoppning om att öka läsförståelsen och väcka läslusten hos kommunens skolelever.lördag 20/4 7:54