Blixthalka. Danderyds har gått ut med alla enheter för halkbekämpningen. Foto: Mostphotos

Så bekämpas halkan i Danderyd

Isen har frusit på igen i Danderyd efter den karga natten till torsdag. På grund av den stora mängden is bekämpas halkan med sand istället för salt på många ställen. "Vi kör full styrka", säger Emil Andersson, anläggningsförvaltare.

  • Publicerad 14:36, 17 jan 2019

På torsdagsmorgonen gick Danderyds kommun ut med ett pressmeddelande i samband med att SMHI utfärdade varningar för blixthalka i området:

"Gator som normalt saltas (även bussgator och högtrafikerade gator) sandas under kommande dagarna" skriver kommunen på sin hemsida.

Blixthalkan värre i Danderyd

Anläggningsförvaltaren vid Danderyds kommun, Emil Andersson, berättar att kommunen fick skicka ut alla enheter under torsdagen. Ett knappt dygn efter att de redan saltat många vägar i kommunen:

– Det har kommit lite mer i Danderyd än i de andra kranskommunerna. Det började spöregna fram till halv tre, och så sjönk temperaturen och då blev det isgata, säger Emil Andersson.

Ett kriterium för en omfattande halkbekämpning är minst 5 centimeter snö. Kvällen och natten till torsdagen kom det närmare 10 centimeter - och en stor mängd regn som senare frös på framåt tretiden på morgonen.

– Då bestämde vi att köra full styrka igen, så vi var förberedda på att det här skulle hända.

Sand istället för salt

Danderyds halkbekämpning består i huvudsak av två saker; saltning och sandning. På onsdagen hade mycket av snön redan skottats, vägar hade saltats och sandats. Natten till torsdagen var dock mycket av arbetet ogjort.

– Vi var då ändå förberedda, säger Emil Andersson.

– På morgonen i dag såg det bra ut, på de flesta stråk och där bussarna går. Men efter regnet har vi fått sanda allting, istället för att salta som vi normalt gör.

Läs mer om halkbekämpningen på kommunens hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30