"Respekt föder respekt. Ungdomarna märker att vi lyssnar på dem och dessutom levererar. Ryktet sprider sig och fler och fler kommer hit", säger enhetenschefen Fayyad Assali (till höger). Dieu Matondo tycker att Basunmodellen borde spridas överallt. Foto: Claudio Britos

Så blev Botkyrka bäst i länet på ungdomsjobb

Från sämst till bäst. På tre år har Botkyrka vänt sina dåliga siffror och blivit snabbast i länet på fixa jobb åt långtidsarbetslösa ungdomar. – Jag känner att livet börjar nu, säger 20-åriga Dieu Matondo från Tumba som snart får ut sin första, egna lön.

  • Publicerad 20:00, 4 apr 2019

I månad efter månad satt han hemma. Utan pengar, utan något att göra. Alla löften om anställning som han hade fått på sina olika praktikplatser visade sig vara luft.

– Det var kaos. Mina kompisar jobbade, hade råd att resa. Jag kunde inte ens betala min telefonräkning. Och mamma klagade. En dag hörde jag en kompis prata om ett projekt som hjälpte folk. Så jag gick dit.

Nytt liv. "Länge satt jag bara hemma och vaktade mina småbrorsor. Nu vill jag bara vara på jobbet", säger Dieu Matondo, Tumba, Foto: Claudio Britos

Idag står Dieu Matondos namn uppsatt på den stora whiteboardtavlan i Basunprojektets vardagsrum. "Jag fick jobbet", står det ovanför med jättestora bokstäver.

Linus, Haidar, Emelie, Noor, Mattias, Sedet, Lydia, Dawod... Bara i år har ett 60-tal nya namn kunnat sättas upp på tavlan. Känslan av pepp är det första som möter besökaren.

– Det var när jag kom hit som jag förstod att jag måste kriga. Att jag måste ta mitt liv seriöst. I början ringde de hem till mig varje dag. Jag kunde komma en timme för sent till mötena. Men nu kommer jag i tid till jobbet varenda dag. Jag har förändrats mycket, säger Dieu.

Coacher öppnar nya yrkesvägar för unga i orten

Gör skillnad. "Tidigare visste inte arbetsförmedlingen och kommunen vad den andra gjorde, fast man jobbade med samma ungdomar. Nu är allt synkroniserat", berättar Niamat Miah. Foto: Claudio Britos

Färgglada kuddar i sofforna ger känslan av vardagsrum. Här serveras mackor och juice klockan 13 flera dagar i veckan. För många av ungdomarna som sitter uppe och spelar om nätterna är det dagens första mål mat, berättar en i personalen.

Basun har på tre år gjort Botkyrka till en av landets bästa kommuner på att snabbt få ut långtidsarbetslösa ungdomar i jobb eller utbildning. De nära relationerna mellan personalen och deltagarna är en av hemligheterna.

– Förtroendet för myndigheter är inte på topp bland ungdomarna. Vi lallar inte med dem, men vi kan bara få deras förtroende om de fattar att vi bryr oss på riktigt. Att vi lyssnar och ser dem som individer. Den skillnaden märker de på en gång. Respekt föder respekt. Dessutom så levererar vi, säger enhetschefen Fayyad Assali.

Koordinerar. Eren Erdogan är en av dem som sköter kontakten med arbetsgivarna och ser till att allt funkar när ungdomarna kommer ut. Foto: Claudio Britos

Den andra avgörande faktorn är samordning. ​Basun är ett tight team bestående av coachande pedagoger, arbetsförmedlare, studievägledare och arbetsmarknadskoordinatorer som jobbar mot samma mål under samma tak.

– Tidigare kunde Arbetsförmedlingen och socialtjänsten sitta och göra planer för samma ungdom, utan att den ena visste vad den andra gjorde. Nu är allt synkroniserat. Det är det som ger resultat, säger Niamat Miah, arbetsförmedlare i Basun.

På Basun får ungdomarna träna på anställningsintervjuer, de får coachning i hur de ska klä sig, hur de ska uppträda inför chefen.

– Vid första besöket följer vi dem till arbetsplatsen. Vi har täta kontakter med företagen och ger dem så mycket stöd som de behöver. Sen följer vi upp både med arbetsgivaren och med ungdomarna och ser till att allt funkar, berättar Niamat Miah.

Pepp. Ungefär 20 ungdomar i månaden kommer ut till jobb eller utbildning.

Dieu kan inte hålla tillbaka leendet när han berättar om sitt nya liv. Varje dag åker han nu till Mathems lager i Bromma, där han lastar av från pallarna, upp i hyllorna. Bäst är arbetskamraterna.

– De har varit skitsnälla från första dagen, vi snackar och har roligt när vi jobbar. Jag gillar inte att vara hemma längre. Förra veckan var jag ledig en dag. Då bad jag chefen om att få jobba extra och då ordnade han det. Jag vill ha mycket övertid, det ger bra med pengar.

Den 25 april får han sin första lön.

– Då ska jag betala min telefonräkning. Kanske köpa några nya kläder. Jag känner att mitt liv börjar nu, säger Dieu Matondo.

Och han upprepar flera gånger:

– Det här kan inte bara stanna i Botkyrka. Alla ungdomar måste få den här chansen.

Botkyrkas mål: Halvera arbetslösheten bland unga på tre år

Förändring. "I början fick de ringa mig varje dag och jag kunde komma en timme för sent till mötena. Nu kommer jag i tid till jobbet varje dag", berättar Dieu Matondo. Foto: Claudio Britos

Halverad arbetslöshet för unga i Botkyrka

Basun-projektet startade 2016 som ett samarbete mellan Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen med cirka 40 miljoner i extrastöd från Europeiska Socialfonden ESF.

Totalt 390 ungdomar i åldern 18-24 har gått vidare till jobb eller utbildning genom Basun, vilket motsvarar cirka 70 procent av deltagarna.

Verksamheten rymmer bl a coachning, intervjuträning och matchning med arbetsgivare. Ungdomar med särskilda behov kan få hjälp av arbetspsykologer och arbetsterapeuter.

Basun bygger på ett tätt samarbete mellan arbetsförmedlingen, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen och socialtjänsten.

Botkyrka är idag snabbast på att få ut långtidsarbetslösa ungdomar i jobb av alla länets kommuner. Arbetslösheten för unga i kommunen har minskat från ca 16 till ca 8 procent på tre år.

Basun ska nu bli en permanent del av Botkyrka kommuns verksamhet.

Mer info och kontakt: basun.botkyrka på Facebook