Så blev en lägenhet ett hem för Sätras alla kidz

Ett chilenskt arv. En ombyggd balkongdörr och extra julklappar under granen. Så blev en lägenhet full av barnspring en mötesplats för hela Sätras barnfamiljer.

  • Publicerad 17:33, 9 nov 2017

Det är fredagskväll i en Hyresgästföreningslokal i Sätra. I köket förbereds maten för fullt, i samlingsrummet slipar två tjejer på sina danssteg och de mindre barn har fullt upp med att rita och pyssla.

Här har föreningen Sätra Kidz varje vecka sina träffar. Men historien bakom föreningen börjar långt tidigare. I Pinochets Chile.

– Mina föräldrar var väldigt aktiva mot diktaturen där. Vi gjorde flygblad, hjälptes åt hela familjen. Vi barn följde med på protesterna. Vi fick lära oss att man skulle ställa upp för varandra, att alla var lika mycket värda. Men vi blev tvungna att fly till Sverige,
berättar Grace Caspers, ordförande i Sätra Kidz.

Till slut landade familjen i Sätra i slutet av 80-talet. Graces och hennes syskons kompisar började komma över till lägenheten. De ­turades om att rasta hundarna, dansade,
åt och sov över. Till slut stod dörren alltid öppen.

– Varje jul hade mamma extra julklappar under granen. Och det var alltid någon som kom förbi, säger Grace Caspers.

– Jag blev tvungen att bygga om hennes balkongdörr till en ytterdörr, för grannarna klagade över att så många barn sprang i trapphuset, säger brorsan Glenn Prado och skrattar.

Föreningen Sätra Kidz bildade de för runt ett år sedan.

– Vi sa: ”Mamma, du kan inte ha 14 barn i lägenheten”. Så vi fick låna den här lokalen av hyresgästföreningen. Och så frågade jag barnen vad vi ska heta och de tyckte Sätra Kidz, med zäta. Så det fick det bli, säger Grace Caspers.

Nu träffas de här varje fredag, lagar mat tillsammans, spelar spel och musik, dansar och har läxhjälp. Under somrarna grillar de och åker på gemensamma utflykter, på vintrarna firar de extrajul.

Nu hoppas Grace Caspers att fler barn och föräldrar ska hitta till dem.

– Jag vet att det finns barn här i Sätra som är ute hela dagarna, för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Vi vill att de ska ha ett bra ställe att vara på. Och det är ju skönt för oss föräldrar också, vi hjälps åt i området och är inte längre främlingar.

Målet är att så småningom flytta till större lokaler, helst i Sätra centrum. Där vill de skapa en permanent mötesplats för barn och föräldrar i området.

– Det finns mycket fördomar om förorter, folk kan säga ”Sätra, dit skulle aldrig i livet flytta”. Men Sätra ska inte ha det ryktet – vi vill att det ska bli ett bättre Sätra. Och det kan vi få om vi tar hand om våra barn och varandra.

Sätra Kidz

Sätra Kidz är en förening för barnfamiljer i Sätra.

De håller till i Hyresgästföreningens lokaler i Hjälmsätra, nära Sätraskolan.

Varje fredag klockan 15-20 har de kafé med pyssel och lekar för barn, dans och musik, läxhjälp och mat till självkostnadspris.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.