Förändring. Förra sommaren invigdes torget i Kallhälls centrum, och några månader tidigare hade nya Folkets hus (i mitten av bilden) slagit upp portarna. Höghusen i bakgrunden är båda nykomlingar, och det till vänster i bild är inte helt klart än. Foto: Mikael Andersson

Så blev första året med Kallhälls "nya" torg

Ljusare, mer attraktivt och lättillgängligt var planen när torget i Kallhälls centrum renoverades. Hur tycker folk att det blev? Och vad händer egentligen med den torrlagda fontänen mitt på torget?

  • Publicerad 16:14, 20 sep 2019

En regnig junidag i fjol invigdes det "nya" Gjutartorget i Kallhälls centrum, efter att ha varit en enda stor byggarbetsplats under renoveringen. Planen var att det skulle bli öppnare, ljusare och mer tillgängligt.

När JärfällaDirekt är på plats en vardagseftermiddag nu i september, året efter, har folk slagit sig ner på bänkarna, och flera handlar frukt och grönsaker hos torghandlaren Dragan Grbic som återkom i våras efter uppehållet under torgrenoveringen.

Två av dem är Kallhällsborna Mia Andersson och Rose-Marie Gudheim, som är nöjda med hur torget blev.

– Det blev bra, jag gillar öppenheten. Det blev ljusare än tidigare, dungen i mitten som fanns tidigare tog mycket ljus och plats, säger Mia Andersson.

Kallhällsbon Souhila som passerar torget, tycker att det borde finnas mer aktiviteter för barn.

– Det är jättemånga barnfamiljer som bor här, och det hade varit kul med något mer för barnen. Som på Stora Torget i Barkarbystaden, där är det jättefint, säger hon.

Samtidigt pekar Jennie Gustavsson, vars son sparkcyklar sig fram över torget, att den stora öppna ytan är barnvänlig.

– Det är stora ytor där barn kan hoppa runt och åka sparkcykel, även om det inte är någon lekpark, men det finns det väl en poäng med. Däremot skulle jag gärna önska fler trevliga restauranger och kaféer kring torget, det är inte jättekul här om man kommer en sen kväll, säger Jennie Gustavsson.

Ljusare. Mia Andersson och Rose-Marie Gudheim, Kallhäll. "Det blev bra, jag gillar öppenheten. Det blev ljusare än tidigare, dungen i mitten som fanns tidigare tog mycket ljus och plats" säger Mia Andersson. Foto: Mikael Andersson

Missnöjd. "Jag är här varje dag, men jag tycker det ser så jävla sterilt ut, det är så tomt. Det var bättre förut med den upphöjda oasen, men det gör de väl inte om under min livstid. Konstverket eller vad man ska kalla det ser bedrövligt ut, som en massa bråte. Och jag har jobbat på maskinverken, så jag vet hur bråte ser ut", säger Kjell Malm, Kallhällsbo. Foto: Mikael Andersson

Ofrivilligt torr fontän

Till kommunen har framför allt positiva röster höjts om torgrenoveringen, berättar Lena Olby Örnhed, projektledare vid Järfälla kommun.

Däremot har inte allt gått som på räls. Flera Kallhällsbor har säkerligen noterat att fontänen på torget, som är inspirerad av föremål som finns på Bolindermuseet, inte har fungerat som den ska. Mestadels har den stått utan vatten.

– Det är tur att den är fin även utan vatten! Den har varit igång i två omgångar, vid invigningen och i början av sommaren. Ett problem var att den inte var tillräckligt djup, så det har de fått gjuta på. Sedan har vi problem med en magnetventil, som har bytts ut en gång redan, men det verkar vara fel modell, säger Lena Olby Örnhed.

Nu är en annan modell beställd, och om det är pusselbiten som krävs för att få fontänen att fungera som den ska återstår att se.

Barnvänligt. "Det ser öppet och trevligt ut, och är stora ytor där barn kan hoppa runt och åka sparkcykel, även om det inte är någon lekpark, men det finns det väl en poäng med. Däremot skulle jag gärna önska fler trevliga restauranger och kaféer kring torget, det är inte jättekul här om man kommer en sen kväll", säger Jennie Gustavsson, Kallhällsbo. Foto: Mikael Andersson

Det har hänt med torget

✓ "Nya" torget i Kallhälls centrum stod klart i juni 2018.

✓ Gamla Folkets hus har rivits, och ett 11-våningshus med bostäder byggs nu på platsen. Nya Folkets hus som (smyg)öppnade i december 2017 vetter ut mot torget.

✓ Bänkar, en vattenpump, en fontän och nyplanterade träd finns på torget. Även konstverket IO!, som går att sitta i och lyser när det är mörkt, finns på platsen.

✓ Sedan i våras är torghandeln tillbaka efter uppehållet under renoveringen.

Stockholm Direkt